Námořní viceadmirál Velké Británie John Weale řekl o možném použití proti Islámskému státu v Sýrii raketový systém Trident, který může nést jadernou hlavici na vzdálenost více než 11 tisíc kilometrů. Podle Wheala to je jediný způsob, jak jednou provždy zbavit svět hrozby džihádistů vytvořit takzvanou „špinavou bombu", píše britský deník Daily Express.


Admirál řekl, že nyní jsou v provozu britského námořnictva 4 ponorky Vanguard s balistickými raketami na palubě. Podle důstojníka, mohou být střely Trident použity v případě úderu mezinárodní koalice na militantní pozice IS nebo za přímé hrozby terorismu vůči Velké Británii. Strategické rakety Trident jsou třístupňové americké střely na tuhé palivo, které jsou umístěny na ponorkách a tvoří páteř britských strategických jaderných sil.

„Zastavit džihádisty se nepodaří, ale nedovolíme jejich přístup k materiálům pro výrobu „špinavé bomby"," řekl admirál, a vyzval k dalším investicím do systému řízených střel Trident.

Deník připomíná, že se dříve IS chlubil, že má blízko k nákupu jejich první atomové bomby, a to „do jednoho roku". Zdroj z řad bojovníků řekl, že zbraň mají v plánu koupit s pomocí „zkorumpovaných úředníků" v Pákistánu.

[quote align="center" color="#999999"]