Turecký president Recep Tayyip Erdogan řekl CNN International, že jeho země bude považovat sestřelení tureckého letadla porušujícího syrský vzdušný prostor za akt agrese. „V takovém případě bude Turecko nuceno přijmout opatření, o kterých určitě nebude diskutovat. A samozřejmě by to byla agrese proti našemu právu na suverenitu a je přirozeným právem tohoto státu tato práva bránit. Nechceme spatřit žádnou eskalaci situace v regionu. Nechceme se stát stranou něčeho takového. Ale jsou to ti, co se staví na stranu Sýrie a eskalují toto napětí, o nichž si myslím, že to oni jsou tou stranou, co je za to odpovědná,“ řekl Erdogan.


Ve čtvrtek nasadila Moskva v Sýrii svůj pokročilý protiletecký systém S-400. Tato zbraň se bude používat k ochraně ruského letiště Hmeimin v Latakii. Ruské ministerstvo obrany vystavilo video tohoto nasazení na svou Facebookovou stránku.

#SYRIA raketový systém S-400 AA byl dodán, nasazen a uveden do bojové služby při protivzdušné obraně na letišti #Hmeymim viz pic.twitter.com/JXZ3hky5Wm

Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov řekl, že jeho vláda byla „USA vedenou tzv. koalicí proti IS ujištěna, že ruské letouny útočící na cíle IS mají zaručeno, že se na ně nebude útočit.“

Toto člen NATO Turecko úterním sestřelením ruského SU-24 změnilo a „teď už bude bezpečnost letounů ruské flotily zajištěna bezpečnějšími prostředky,“ řekl.

„My máme s Rusy velice dobré vztahy,“ řekl ve středu Times generálporučík Charles Brown Jr. z Letectva. „V našem Memorandu o porozumění jsou věci, o kterých se hovoří… jak bude koalice Rusům ukazovat nepřátelské činy nebo nepřátelské úmysly nebo jak je bude Rusko ukazovat koalici.“

Ruský president Vladimir Putin řekl ve čtvrtek během tiskové konference, že Spojené státy znaly letovou dráhu Tureckem sestřeleného letadla.

„Americká strana, která vede koalici, k níž patří i Turecko, věděla o umístění a načasování letů našich letounů a my jsme byli zasaženi přesně tam a v tom okamžiku,“ řekl.

Řekl, že Ruské ozbrojené síly Američanům předávaly letové údaje.

Putin tak nepřímo USA obvinil se spiknutí s Tureckem při sestřelení tohoto letounu.

„Proč vlastně tyto informace Američanům předáváme? Buď nekontrolují, co dělají jejich spojenci, nebo ty informace všude roztrušují,“ řekl.

„A budeme postupovat na základě postoje, že tohle se nebude opakovat, jinak nebudeme mít zapotřebí spolupráci s nikým, s žádnou koalicí, s žádnou zemí.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]