Raketový křižník Moskva vyzbrojený systémem PVO Fort umožní kontrolu prakticky celého vzdušného prostoru nad syrsko-tureckou hranicí, oznámil ve středu agentuře RIA Novosti bývalý náčelník hlavního štábu Vojensko-námořních sil RF a velitel Černomořské flotily admirál Viktor Kravčenko. Dříve bylo oznámeno, že po incidentu se Su-24 v Sýrii přesunulo Ministerstvo obrany RF k pobřeží Lázikíje gardový raketový křižník Moskva vybavený systémem PVO Fort — námořní obdobou S-300 pro zajištění akcí leteckého seskupení VKS Ruska v Sýrii.


Jak prohlásil ministr obrany RF armádní generál Sergej Šojgu, je křižní „připraven zničit jakýkoli vzdušný cíl představující potenciální hrozbu pro naše letectvo", podotkl ministr obrany RF.

„To je dodatečný prostředek pro zjištění a likvidaci vzdušných cílů. Systém Fort může pomocí radaru zachytit cíl ve vzdálenosti až 450 kilometrů, a zničit ho ve vzdálenosti až 350 kilometrů, což umožní prakticky plnou kontrolu syrsko-turecké hranice ze Středozemního moře. Tento úkol je pro křižník Moskva splnitelný, v Generálním štábu dobře znají jeho taktické a technické charakteristiky", řekl Kravčenko.

Zdroj:  sputniknews.com