Po krátkém narušení tureckého vzdušného prostoru, v řádu sekund, byl ruský SU-24 sestřelen nad územím Sýrie, vypovídá o tom tepelná stopa letadla. Spojené státy se domnívají, že ruský bombardér Su-24 byl sestřelen v syrském vzdušném prostoru, napsala ruská agentura TASS podle sdělení Reuters. Ruské letadlo bylo sestřeleno v syrském vzdušném prostoru po krátkém vstupu do tureckého vzdušného prostoru, cituje agentura slova amerického prezidenta Baracka Obamy.


"Turecké letectvo udělalo vážnou chybu, sestřelit ruský Su-24 v blízkosti hranic se Sýrií To je zcela zřejmé když pečlivě zkontrolujete fotografie a diagramy uvedené Ankarou jako důkaz správnosti svého jednání, "uvedl na TV stanici Fox News, bývalý zástupce náčelníka štábu US Air Force generál Thomas McInerney.

"Prohlédnul jsem si radarové záznamy. Ruské letadlo bylo v tureckém vzdušném prostoru 20-40 sekund, více ne, podle mých výpočtů bylo letadlo sestřeleno při rychlosti 400-500 uzlů (740.8 – 925,9 . km / h), pohybovalo se v úhlu 180 stupňů, což znamená, že na jihu Sýrie. Ze strany Turecka to byl nesprávný výpočet, " řekl generál.

"Sloužil jsem v NORAD (United Aerospace Defense Command Severní Amerika) na Aljašce, a během čtyř let jsme měli velký počet takovýchto prostupů v oblasti, ale neudělali bychom nic takového,." řekl McInerney.

Zdroj: pz.cz