V Sýrii Rusko poprvé použilo nové strategické rakety s plochou dráhou letu X-101, které nahradily X-55 a X-555, píše časopis The National Interest. „Nová zbraň je dostupná ve dvou variantách. Je to X-101 — rakety konvencionálního typu (s obyčejnou bojovou částí), které byly vypuštěny z nadzvukového raketonosného bombardéru TU-160 na cíle v Sýrii, a X-102 — raketa s jadernou bojovou hlavicí", píše vydání.


Podle hodnocení západních odborníků dostřel takových raket dosahuje 5 kilometrů. Používá se jak inerciální, tak i družicový systém navádění s použitím globálního navigačního systému GLONASS. Je také pravděpodobné, že raketa může být vybavena infračervenou samonaváděcí hlavicí. Váha bojové části může tvořit přibližně 400 kg, píše NI.

K dispozici je jen málo informací ohledně X-102 s jadernou bojovou hlavicí — je možné předpokládat, že „jaderná verze" rakety s plochou dráhou letu X-101 nemá menší pole působnosti a je stejně lehká jako její konvencionální varianta, praví se v článku.

Raketa Х-101

Nejbližší ekvivalent X-101 a X-102 v americkém letectvu — strategické rakety s plochou dráhou letu typu vzduch-povrch AGM-129 ASM byly vyřazeny z výzbroje. V současné době se útvar zabývá zpracováním své „protiváhy" — raket s plochou dráhou letu s jadernou bojovou částí, podobných ve své koncepci dvěma novým ruským raketám, dodává The National Interest.

Ruské vzdušné a kosmické síly zasadily třetí masívní úder pozicím teroristických skupin v Sýrii, oznámil ve čtvrtek náčelník hlavní operativní správy generálního štábu ruských ozbrojených sil, generálplukovník Andrej Kartapolov. Podle jeho slov bylo v době od 9:00 do 9:20 moskevského času odpáleno ze strategických bombardérů Tu-95MS, které startovaly z území Ruska, 12 okřídlených raket vzdušné dislokace na objekty teroristické skupiny Islámský stát (IS) v provinciích Aleppo a Idlíb.

„V důsledku útoků byl zničen štáb, tři skladiště maziv a paliv a muniční sklad, závod na výrobu výbušniny, velitelské stanoviště, dílna na výrobu a opravu minometů a také tři velké ropné komplexy a ropná přečerpávací stanice", uzavřel Kartapolov.