Island srazil do bankrotu svůj kapitálově nepřiměřený bankovní debakl a přesměroval pomoc jinam, čímž se pomalu ale jistě na rozdíl od zbytku západního světa vyhrabal ze své vlastní krize (i přes kapitálovou kontrolu a utrpení mnohých), a to na rozdíl od zbytku západního světa, který se uchýlil k ignoranci a udržování status quo. Teď však, jak uvedl Guardian, poučil Island svět další lekcí – islandský soud totiž odsoudil čtyři bývalé bankéře Kaupthing do vězení za manipulace trhu.

Od Guardian,


[quote align="center" color="#999999"]

Islandský soud odsoudil čtyři bývalé bankéře Kaupthing do vězení za manipulaci trhu spojenou s převzetím velkého podílu v této bance katarským šejkem těsně před její nucenou správou koncem roku 2008.

Týdny před kolapsem největších tří bank v zemi kvůli obrovskému zadlužení, jelikož udeřil globální krach úvěrů, tak Kaupthing oznámila, že šejk Mohammed bin Khalifa bin Hamad Al Thani koupil 5 jejích akciových podílů v tajném navýšení kapitálu.

Později o tom parlamentní komise řekla, že tyto akcie se nakoupily pomocí půjčky u samotné Kauphing.

Ve čtvrtek odsoudil krajský soud v Reykaviku Hreidara Mar Sigurdssona, bývalého generálního ředitele Kauphing, na pět a půl roku vězení, zatímco bývalý předseda Sigurdur Einarsson dostal pětiletý trest.

Magnus Gudmundsson, bývalý ředitel Kaupshing Luxembourg, dostal tříletý rozsudek a Olafur Olafsson – v té době druhý největší akcionář banky – dostal tři a půl roku.

V tom, co bylo zatím zdaleka největším případem vedeným zvláštním islandským prokurátorem proti bývalým zaměstnancům zkrachovaných islandských bank, se argumentovalo tím, že trh byl oklamán informací poukazující, že toto financování přišlo přímo z vlastních peněz Al Thaniho.

Místo aby dali pokutu bankám (v tom, co pak není ničím jiným než nákladem na určitou položku běžného byznysu), tak zúčastněné aktéry postihly reálné důsledky… [/quote]

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com