Ač to bude těžko tak dramatické jako probíhající odhalení Velkého NSA bratra zkoumajícího každičký aspekt životů Američanů, WSJ přes noc ohlásil, že navíc kromě úplné ztráty soukromí – kterou nyní lze už považovat za zaručenou – si lze i CIA přidat na seznam těch subjektů, které zkoumají každičkou on-line interakci, a ta si „buduje ohromnou interaktivní databázi převodů peněz, do které patří Western Union, do čehož patří miliony amerických finančních a osobních dat, říkají činitelé obeznámení s tímto programem.“ Tento program se bude realizovat (a realizuje se) podle těch samých ustanovení zákona Patriot Act, která umožňují Agentuře národní bezpečnosti sbírat záznamy o téměř veškerých telefonech Američanů.


Jinými slovy, místo aby celá ta CIA a administrativa byla nastražena starostí o sledování obrovských toků peněz, které by se mohly „vyhnout“ zdanění a tradičně se využívalo expatriotů, co posílají drobné částky peněz zpět do svých hostitelských zemí, tak se CIA místo toho zaměřuje na to, jestli nějaká večerka nepoužívá Western Union k odeslání 500 dolarů na konto Al-Káidy do Afghánistánu.

WSJ toho hodně vysvětluje:

[quote align="center" color="#999999"]

Data jsou získávána od společností ve velkých objemech a pak umisťována do určených databází. Pak se uplatní pravidla podle soudních rozhodnutí, aby se „minimalizovaly“ či maskovaly informace o lidech v USA, leda by ta informace byla považována za zájmovou pro zahraniční zpravodajství, řekl bývalý americký činitel.

U omezeného počtu se povolují analýzy, při nichž jsou databáze prohledávány pomocí dotazů, které vyhovují soudem stanoveným standardům. Je to podobné, jako zachází NSA se svým programem telefonních dat.

CIA má jako agentura zahraničního zpravodajství zakázáno se při svém sběru zpravodajství zaměřovat na Američany. Může ale provádět domácí operace k zahraničním zpravodajským účelům. Záměrem CIA programu je zaplnit to, v čem američtí činitelé vidí důležitou mezeru v jejich schopnostech sledovat financování terorismu celosvětově, řekli současní a bývalí američtí činitelé.

Tento program slouží jako poslední příklad neostrých hranic mezi domácím a zahraničním zpravodajstvím, jelikož technologie globalizují mnohé aktivity, které provádí jak občané, tak teroristé. Program CIA rovněž předvádí, jak i další americké špionážní agentury spolu s NSA využívají těch samých zákonných pravomocí ke sběru dat, jako jsou podrobnosti o finančních transakcích. [/quote]

Ó ano, „omezený počet.“ A jelikož je každý jednotlivý Američan potenciálním sponzorem terorismu, je jen logické, že tahle poslední vlečná síť pokrývá absolutně všechny americké občany do jednoho. A v těch výjimečných případech, kdy CIA rovněž odposlouchává, vyšetřuje, zaznamenává, se prostě stává, že předává finančáku počátek a konec každého jednotlivého peněžního převodu v USA, no dobře.

[quote align="center" color="#999999"]

Data sbíraná CIA neobsahují žádné transakce, které jsou výlučně domácí, a většina sebraných záznamů jsou čistě zahraniční, patří k nim ale i ty do USA a z USA. V určitých případech do toho patří data mimo základní finanční evidenci, jako jsou čísla amerického sociálního zabezpečení, kterých lze použít k přiřazení finanční aktivity určité osobě. To vyvolalo u zákonodárců obavy, když se o tom letos v létě dověděli z oficiální instruktáže o této záležitosti.[/quote]

Co je pro to příznačné, je to, že na rozdíl od telegrafických převodů, které jsou téměř objemově neomezené a zkoumají je všemožné odpovídající i neodpovídající úřady, tak běžně příkazy jsou z větší části maličké a nejde o nic s většími částkami nad 3000 dolarů, takže už i ty jsou předmětem mikroskopické péče:

[quote align="center" color="#999999"]

Formy peněžních převodů se liší podle místa a typu. Ptají se ale na jména, adresy a telefonní čísla odesilatele a adresáta. Podle převodu, odesilatele a adresáta rovněž mohou požádat o poskytnutí data a místa narození. Na většině míst v USA musí lidé posílající 1000 dolarů a více poskytnout ID, jako číslo řidičáku. Lidé posílají 3000 dolarů a více musí poskytnout dodatečná ID, jako číslo sociálního zabezpečení nebo pasu.[/quote]

Je však zjevné, že omezení na malé převody Al-Káidě starosti nedělá:

[quote align="center" color="#999999"]

Program převodů peněz byl zjevně inspirován podrobnostmi z teroristického spiknutí z 11. září 2001, během něho si únosci z Al-Káidy mohli přesunout asi 300 000 USD na bankovní konta umístěná v USA, aniž by vzbudili podezření. Částečně to bylo tím, že transakce byly relativně malé a zapadaly do vzoru takových poukázek, jaké používají imigranti či zahraniční návštěvníci při posílání peněz domů.

Některé z převodů byly mezi bankovními konty, ale některé pohyby byly poukázkami od osoby k osobě. Zařizovatel spiknutí z 11. září Ramzi Binalshibh v roce 2000 provedl série převodů v částce více než 10 000 dolarů z Německa do USA, kde je vyzvedl únosce Marwan al-Shehhi. Dva převody byly přes MoneyGram a dva přes Western Union.

A ač je to v celkovém plánu situace těžko tak dramatické, tak zpráva WSJ ukazuje, jak prostě hodně či málo osobního soukromí zbývá jediným slovem:

Tento program byl institucionalizován do roku 2006 a pokračuje pod kontroverzní autorizací přičítané části Patriot Act známé jako Sekce 215.  Tento zákon dovoluje, aby vláda získala „hmatatelné věci“ včetně záznamů potud, pokud vláda ukáže, že se lze rozumně domnívat, že jsou „relevantní“ pro vyšetřování terorismu.

Podle tohoto opatření americká vláda tajně interpretovala termín „relevantní“ tak, aby dovoloval sběr záznamů o milionech lidí, nikoliv nutně podezřelých. Tuto tajnou interpretaci použitou k ospravedlnění legality programu zaznamenávání telefonů vynesl na světlo spolu s ostatními odhaleními bývalý kontraktor NSA Edward Snowden.

Tuto interpretaci rovněž využívala i CIA jako právní opodstatnění svého úsilí při hromadném zaznamenávání finanční evidence v programu převodů peněz, řekli tito činitelé.[/quote]

Člověku netřeba objasňovat, že zrovna tak jako NSA, i CIA loguje, zaznamenává a analyzuje každý jednotlivý peněžní převod i v těch nejběžnějších částkách. Čímž se dost prostě pokračuje s budování architektury pro úplné stopování veškerých elektronických peněžních transakcí v USA. Protože jakmile budou toky peněz zachyceny i na té nejnižší mikroúrovni, budou USA schopny nejenže všechno regulovat a dohlížet na to, ale také realizovat jakýkoliv typ kontroly pohybů peněz, jaký si přejí. Což bude ten stanovený kurz směřování.

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com