Vědcům z Univerzity v Bergenu se podařil unikátní objev. Na dně Grónského moře našli komplex sopek, které ukrývají nerostné suroviny za miliardy eur. Některé ze sopek jsou stále činné a podle norských odborníků skrývají velké zásoby zinku, mědi a železa. Rektor univerzity v Bergenu Dag Rune Olsen objev přirovnal k přistání člověka na Měsíci. "Už dlouho víme, že na Islandu jsou aktivní sopky a horké prameny, dosud jsme však byli přesvědčeni, že nic takového v Norsku nemáme. Máme, ale všechno to leží pod vodou," prohlásil Olsen.


Stovky sopek nedaleko souostroví Svalbard mají rozlohu až 1500 kilometrů. Některé se nacházejí jen dvacet metrů pod hladinou moře a dosud o nich nikdo nevěděl.

Vědci o objevu informovali norského ministra životního prostředí Bard Vegard Solhjella teprve nedávno.

Kromě nerostného bohatství objevili i množství neznámých živočišných druhů. Podmořské sopečné pohoří se táhne Grónským mořem od ostrova Jan Mayen směrem na sever do oblasti mezi Svalbardu a Grónskem.

Zatím není zcela jasné, zda se tam bude moci těžit, protože dostupné technologie by nemusely stačit. Nad případnou těžbou visí otazníky i z právního a ekologického hlediska.

Zdroj:  thelocal.no