Zajímá-li vás skutečné složení čipsů Pringles a dalších produktů tohoto druhu, zbavte se představy, že jsou vyráběny z opravdových brambor. Výrobce Pringles (ve snaze vyhnout se placení daní uvalených na „luxusní potraviny“, jako je to u čipsů ve Velké Británii) jednou dokonce potvrdil, že obsah v brambor v jeho čipsech je tak nízký, že se technicky vlastně nejedná o bramborové čipsy. Jestliže se tedy nevyrábí z brambor, jaké je jejich skutečné složení?


Vše začíná u břečky složené z rýže, pšenice, kukuřice a bramborových plátků, která se náležitě vytvaruje. Tato těstovitá substance se pak uválí do velmi tenké formy, ze které stroj nakrájí čipsy.

Server io9 uvádí:

[quote align="center" color="#999999"]

Čipsy se pohybují po dopravníku, jsou stlačeny do forem a vytvarují se do oblouku, díky kterému zapadnou jeden do druhého.

Tyto formy se pohybují ve vřícím oleji… Poté se vysuší, ochutí práškovými příchutěmi a poté se přesunou na pomalejší dopravník tak, aby se navrstvily. Pak putují do plechovek… a z nich do úst nic netušících konzumentů.“[/quote]

Lze předpokládat, že téměř každý, kdo čte tyto řádky, má rád bramborové čipsy. Jedná se však o jednu z nejtoxičtějších zpracovaných potravin, které konzumujeme – ať už se vyrábí ze skutečných bramborových lupínků nebo ne.

 

Bramborové čipsy jsou plné karcinogenných chemikálií

Jedna z nejrizikovějších ingrediencí v čipsech do nich není přidávána úmyslně, ale je spíše vedlejším produktem vznikajícím při jejich zpracování.

Akrylamid, karcinogenní a potenciálně neurotoxická chemikálie, vzniká, když se potraviny bohaté na karbohydráty připravují při vysokých teplotách, ať už pečením, smažením, opékáním na rožni nebo v toustovači. K nejhorším provinilcům patří bramborové čipsy a hranolky, akrylamid se však nachází v mnoha dalších potravinách připravovaných při teplotách vyšších než 100°C. Obecně lze říci, že tato chemikálie vzniká, když je daná potravina zahřáta natolik, aby její povrch byl dostatečně suchý a zbarvený do hněda či do žluta.

Vzniká tedy v:

  • Bramoborách: v čipsech, hranolkách a dalších pečených či smažených produktech
  • Zrnech: v chlebové kůrce, knackebrotu, pražených snídaňových cereáliích a různých zpracovaných zákuscích
  • Kávě: v pražených kávových zrnech a mleté kávě. Kávové náhražky typu cikorky překvapivě obsahují 2-3 krát VÍCE akrylamidu než pravá káva.

 

Kolik akrylamidu konzumujete?

Limit pro obsah akrylamidu v pitné vodě ve Spojených státech je 0,5 miliardtin, případně 0,12 mikrogramů na jednu čtvrtlitrovou sklenici. Jedna 170 gramová porce hranolků však může obsahovat 60 mikrogramů akrylamidu, tedy zhruba PĚTSETKRÁT více, než připouští limit.

Bramborové čipsy jsou rovněž bohaté na tuto nebezpečnou chemikálii. Tak bohaté, že v roce 2005 stát Kalifornie dokonce žaloval výrobce čipsů za to, že nevarovali konzumenty v Kalifornii před zdravotními riziky spojenými s akrylamidem. K urovnání sporu došlo v roce 2008, kdy společnost Frito-Lay a několik dalších výrobců čipsů souhlasily s tím, že sníží obsah akrylamidu v čipsech na 275 miliardtin do roku 2011, což je dostatečný limit na to, aby produkt nemusel být označován jako karcinogenní.

Zpráva z roku 2005, nazvaná „ Jak se vyrábí bramborové čipsy: Obsah karcinogenního akrylamidu v oblíbených značkách čipsů“ a sepsaná kalifornskou Nadací ekologického práva ( Environmental Law Foundation – ELF), zdůraznila, jak nebezpečné čipsy jsou. Z analýzy vyplynulo, že ve všech testovaných druzích bramborových čipsů byl překročen povolený limit obsahu akrylamidu minimálně devětatřicetkrát, v některých případech až 910 krát! Mezi nejhorší provinilce patřily tyto produkty:

Cape Cod Robust Russet: 910 krát překročený povolený limit akrylamidu
Kettle Chips (mírně slané): 505 krát
Kettle Chips (medová hořčice): 495 krát

 

Pozor: Pečené čipsy mohou být HORŠÍ než smažené!

Pokud se domníváte, že se můžete vyhnout zdravotním rizikům tím, že zvolíte čipsy pečené, které jsou běžně propagovány jako „zdravější“, zkuste se znovu zamyslet. Pamatujte, že akrylamid nevzniká jen, když se potraviny smaží nebo grilují, ale také při pečení. Podle údajů Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv ( Food and Drug Administration – FDA) mohou pečené čipsy obsahovat třikrát více akrylamidu než čipsy běžné!

Je pozoruhodné, že totéž se týká i dalších potravin, z čehož vyplývá, že pečení zpracovaných brambor při vysokých teplotách může být jednou z nehorších metod jejich vaření. Podle údajů FDA například hranolky Ore Ida Golden obsahovaly 107 miliardtin akrylamidu v běžné, smažené podobě, a 1098 miliardtin v podobě pečené. Pamatujte si tedy, že VŠECHNY bramborové čipsy obsahují akrylamid, bez ohledu na to, jestli jsou pečené nebo smažené. VŠECHNY typy čipsů kromě toho velmi negativně ovlivňují úroveň inzulinu ve vašem těle.

 

Akrylamid není jediné riziko

Akrylamid není jedinou nebezpečnou genotoxickou látkou, která vzniká při zahřívání potravin na vysoké teploty.

Tři roky trvající projekt Evropské unie, nazvaný Potravinové toxikanty vznikající při zahřívání ( Heat-Generated Food Toxicants – HEATOX), jehož výsledky byly publikovány v roce 2007, dospěl k tomu, že existuje více než 800 látek vznikajících při zahřívání, z nichž 52 je karcinogenních. Kromě zjištění, že akrylamid představuje zdravotní riziko, došli vědci v rámci projektu HEATOX k tomu, že pokud konzumujete doma připravená jídla, je mnohem méně pravděpodobné, že z konzumujete nebezpečné úrovně tohoto toxinu, než když jíte potraviny průmyslově zpracované nebo připravené v restauracích.