Egyptský prezident Mohamed Mursí v úterý v noci odmítl požadavek ministra obrany generála Abdel Fattah al-Sisiho, aby odstoupil a zamezil tak krveprolití. Řekl, že dostojí svému „ústavnímu majestátu a požaduje, aby armáda své ultimátum stáhla.“ DEBKAfile: Tento generál jednal poté, co ministr vnitra generál Muhammad Ibrahim nabídl, že vloží veškeré síly policie, vnitřní bezpečnosti a zpravodajství k dispozici armádě, protože ty už neuznávají autoritu prezidenta vlády Muslimského bratrstva. Tento virtuální „puč“ armádě umožnil, aby se do 24 hodin po ultimátu Mursímu chopila zbraní.


Tyto vojenské akce nejsou tak docela „pučem“, ale podtrhávají pod vládou Muslimského bratrstva opory organizovaných bezpečnostních sil, jimž zůstávají jako poslední záštita jen loajální přívrženci.

Armáda se jen do 24 hodin po svém ultimátu prezidentovi chopila zbraní, aby „dbala vůle lidu“ – nebo jinak. Tento krok rozehrál ohromné soupeřící demonstrace svolané do různých míst Káhiry, aniž by u toho byla policie, dokazující, že se bude držet dál od sporadicky propukajících výbuchů násilí, o nichž se předpokládá, že se rozšíří. Během tří různých násilných střetů mezi přívrženci a odpůrci islamistického prezidenta už bylo zabito šestnáct lidí. Další ohromné proti-vládní pozdvižení se odehrálo i v Alexandrii stejně jako v dalších egyptských městech.

Vojenské kruhy naznačují, že aby se vyhnuly krizi, tak armáda donutí režim, aby přenesl vládní pravomoci na dočasnou radu sestávající z občanů a technokratů a pověřenou koncipováním nové ústavy a přípravou předčasných prezidentských voleb.

Tyto zdroje nevyzradily, co se stane s Mursím, a zda mezi tím zůstane jako figurativní prezident bez výkonné moci. Jak prezident Mursí tak Muslimské bratrstvo těžko svolí s tímto itinerářem pro cestu z krize, protože by to znamenalo vzdání se moci po pouhém jediném roce následně po desítkách let, kdy byli vytlačováni do na okraj egyptské politické scény.

Není toho ale tak moc, co by mohli udělat. Svolávají na čtvrtek své vlastní přívržence a nikoho jiného, aby se pozdvihli a demonstrovali pod islamistickou vlajkou, zatímco opozice nejenže je podporována miliony lidí z rozmanitých skupin, ale teď už získala i podporu armády, policie, bezpečnostních služeb a zpravodajských agentur. Přečtěte si o tom předchozí zprávu DEBKAfile z úterního rána.

Americký prezident Barack Obama a náčelník amerického generálního štábu generál Martin Dempsey do egyptské krize v úterý 2. července už intervenovali pokusem zachránit obleženého prezidenta Mohameda  Mursího  a jeho Muslimské bratrstvo. Obama volal egyptskému prezidentovi a generál Dempsey telefonoval náčelníku generálního štábu generálu Sedki Sobhimu v naději, že zažehnají tu trojstrannou krizi mezi režimem, armádou a protestním hnutím, než se vymkne z rukou.

Krach Mursího prezidentství by vážně podvrátil cíle Arabské revoluce protlačené Obamovou administrativou jako úhelný kámen jeho středovýchodní politiky. Administrativa už před tím neúspěšně přesvědčovala hlavy egyptské armády, aby nevydávaly to 48-hodinové ultimátum egyptským vládcům, aby „se do středečního odpoledne podvolili vůli lidu“ nebo že jinak bude armáda intervenovat. Američané místo toho navrhovali, aby Mursí  zůstal v úřadě i poté, co bude zbaven prezidentských pravomocí a bude instalována přechodná vláda, co zemi připraví na nové volby prezidenta a parlamentu.

Středovýchodní zdroje DEBKAfile hlásí, že náčelníci armády vedení ministrem obrany generálem Abdel Fattah el-Sissim americké návrhy odmítli.

Obama sliboval, že podpoří kroky přijaté prezidentem Mursím  aby předvedl, že „citlivě reaguje na obavy opozice,“ zatímco generál Dempsey žádal egyptské generály, aby zmírnili svůj postoj proti Muslimskému bratrstvu. Podtextem tohoto poselství bylo, že když pochybí v provedení požadovaného, tak by Washington mohl zrevidovat svůj balíček vojenské pomoci 1,3 miliardy dolarů ročně, který je hlavním zdrojem příjmů ozbrojených sil.

Mursí, Muslimské bratrstvo a jejich islamističtí spojenci povzbuzeni hlasem podpory amerického prezidenta odmítli ultimátum armády na řešení smrtelné krize této země tvrzením, že by to rozpoutalo zmatek a bylo by to v rozporu s egyptskou ústavou.

Mursí trval na tom, že se bude držet svých vlastních plánů na národní usmíření.

Jeho režim se mezi tím hroutí: Ministr zahraničí Mohamed Kamel Amr v úterý ráno rezignoval, šest ministrů vládu opustil během 24 hodin. Ten následuje prezidentova vojenského poradce generála Sami Anana, bývalého náčelníka štábu za prezidenta Hosni Mubaraka. Při účasti na shromážděních proti-vládních protestujících byli v uplynulém týdnu spatřeni i vyšší soudci a vysocí policejní důstojníci.

Mursí a Bratrstvo teď čelí dvou ultimátům. Když do úterního odpoledne nebude souhlasit s odstoupením a s vyhlášením předčasných voleb, tak organizátoři protestního hnutí, které zvedlo do ulic v egyptských městech miliony lidí, rozpoutají neutuchající anarchistickou kampaň a občanskou neposlušnost. Ministr obrany říká, že pokud vláda pochybí při „přijetí vůle lidu“ do středy odpoledne, bude armáda intervenovat.

Muslimské bratrstvo a jeho radiální spojenci teď zvažují, zda plně mobilizovat své přívržence k „procesím“ a proti-demonstracím. To by mohlo Egypt přivést k pokraji vleklých a násilných eskalací s nevypočitatelnými důsledky.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: debka.com