Spojené státy bagatelizují zprávy o špehování EU a dalších spojenců… Téměř všechny národní vlády, nejen Spojené státy, využívají „spousty činností“, aby ochránily své zájmy a bezpečnost, řekl v pondělí americký ministr zahraničí John Kerry v první reakci na domněnky, že Washington špehoval Evropskou unii a další spojence. – Reuters Dominantní sociální téma: Ta strašlivá odhalení šokovala svět. Analýza volného trhu: Učinili jsme deprimující postřeh, že v tomto okamžiku je to všechno o kalibraci.


To, co nazýváme Snowdenovou aférou zapadá do procesu změny kontextu důležitých otázek. Odvážný vynašeč Edward Snowden ukázal světu realitu masivního amerického dohledu.

Veškerá konverzace v médiích mainstreamu se točí kolem toho, co dělá americký stát dohledu a jak moc by se to mělo dělat. Ale co když Zpráva komise o 11.9 – která není ani tak zprávou jako sérií pozorování – plně nepřezkoumala zkoumaná fakta?

Co pak?

Věci jsou v rychlém pohybu. Zde je toho víc:

[quote align="center" color="#999999"]

EU důrazně požaduje, aby Spojené státy vysvětlily zprávu v německém magazínu, že Washington toto společenství špehuje, s tvrzením, že je-li to pravda, tak je ten domnělý dohled „šokující“. List Guardian uvedl v článku z nedělního večera, že Spojené státy se rovněž se špionáží zacílily na ne-evropské spojence včetně Japonska, Jižní Koreje a Indie – to je pro Kerryho nešikovný vývoj, neboť v pondělí zrovna dorazil na konferenci o asijské bezpečnosti do Brunei.

Kerry potvrdil, že vysoká představitelka EU Catherine Ashton mu tuto otázku při setkání v Brunei přednesla, o této výměně však nebyly předneseny žádné další podrobnosti. Řekl, že se ještě bude muset podívat na podrobnosti těch domněnek z novin. „Řekl bych, že každá země světa, která je zapojena do mezinárodních záležitostí a národní bezpečnosti podniká spoustu aktivit, aby ochránila svou národní bezpečnost a všechny druhy informací k tomu přispívají. Vše, co vím, je to, že to pro mnohé národy není nic neobvyklého,“ řekl Kerry na tiskové konferenci.

Říká se, že někteří EU politici se vyslovili, že by se až do objasnění Spojenými státy měla dát k ledu dohoda o volném obchodu mezi Washingtonem a EU. Martin Schulz, president EU parlamentu, řekl francouzskému rádiu, že Spojené státy překročily hranici. „Vždy jsem si byl jist, že různé diktatury, různé autoritativní systému nás zkouší odposlouchávat… ale ta opatření jako tato, která teď praktikuje náš spojenec, náš přítel, jsou šokující, pokud je to pravdivé,“ řekl Schulz v interview s France 2.[/quote]

Tisk se zaměřil na tyto obavy z amerického špehování – doma i mezinárodně. Ale ten samý tisk mainstreamu, který tak smutně či obranářský referuje o americkém dohledu, pořád odmítá nanášet tu trvalou otázku týkající se precedentu.

Vyšumí všechny tyhle otázky, pokud se nevyřeší?

Závěr: Dostali jsme se už opravdu za věrohodné obavy kvůli 11.9? Je tahle diskuse už za námi?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thedailybell.com