DARPA pracuje na projektu ve stadiu embrya, v němž by se skladovaly veškeré verbální konverzace na internetových serverech s vytvořením vyhledávací databáze chatů, která by představovala naprostého zabijáka soukromí. Když DARPA neuspěla se zřízením svého proslulého systému Totálního informačního dozoru, ač s tím projektem i tak pokračovala pod četnými různými pláštíky, tak zkouší vytvořit svět, v němž bude každé vaše breptnutí na věky uchováno.

Ale nedělejte si starosti, jakými lidmi budou servery, na nichž se skladuje vaše konverzace, vlastněny nebo jejich zaměstnavatelem, ani vládními sliby, že nikdy nebude přistupovat k těmto informacím využívajícím jejich ohromný nový špehovací uzel za 2 miliardy dolarů uprostřed pouště v Utahu. A to opravdu.

„Computerový vědec z University of Texas Matt Lease roky studoval zdroje z davu včetně dřívějšího projektu Darpa zvaného Efektivní cenově dostupné opakovaně použitelné mluvení na text čili EARS, což usilovalo o zlepšení přesnosti automatických zapisovacích strojů. Jeho práce rovněž přilákala dost pozornosti Darpa na to, aby mu udělili 300 000 dolarů na dva roky, aby studoval nový projekt zvaný „Smíšené zdroje z davů s urychlením pomocí automatizace pro levnou a přesnou analýzu spontánní mluvy.“ Tento projekt předjímá svět, který je jak radikálně transparentní, tak i trochu děsivý,“ hlásí Robert Beckusen z Wired.

Popisují to „jako Twitterové feedy nebo archivy e-mailů, jen z každodenních hovorů,“ z konverzací den za dnem, „která může být uskladňována a v archivech, v nichž se snadno hledá.“

Lease tvrdí, že tato technologie bude představovat „demokratizující sílu každodenně zaznamenávající lidi a sdílející své každodenní životy a zážitky prostřednictvím svých konverzací,“ a i tak to ten článek z Wired jen škrábe na povrchu, když zkoumá, jaké hrozné riziko pro soukromí by to znamenalo, když by vlády a policie potenciálně dostaly schopnost Google-vyhledávání v mluveném slově.

Představte si situaci, kdy ministerstvo domácí bezpečnosti ve jménu prevence terorismu dostane přístup k této databázi a použije toho k vyhledávání pronesených klíčových slov tak, jak už to on-line dělá se sociálními sítěmi. Zapomeňte na pozvolný sestup, tohle by bylo prudké stržení do víru všudypřítomného dozoru – takového typu, jaký si ani George Orwell ve svých nejhorších nočních můrách nedovedl vybájit.

Článek z Wired obavy o „respektování práva na soukromí při zapojení mnoha lidí“ pojednává dost žoviálně, zrovna tak jako i to, že konverzace by šlo skladovat odděleně od soukromých serverů, ale vůbec nezmínil ty děsivé následnosti, které by z toho vytanou, jakmile si stát vyfabrikuje ospravedlnění pro přístup k takovéto databázi.

Bývalý ředitel CIA David Petraeus předjímal příchod „chytrých domovů“ jakožto požehnání pro „utajené státo-všeználkovství“, to ale znamená ještě dětskou hru v porovnání s tím, co plánuje DARPA.

Aby nám dala smysl motivace za posledním pokusem DARPA o zaražení posledního hřebíku do rakve čehokoliv připomínajícího soukromí, tak si stačí vzpomenout na to řádění kolem programu Totálního informačního uvědomění (TIA) této agentury symbolizovaného v jejich logu s vševidoucím okem na vrcholu pyramidy žhnoucího paprsky svého pohledu na planetu.

Jak v listopadu 2002 napsal William Safire z New York Times, program TIA se točil kolem sledování „Každého nákupu, který provedete pomocí kreditní karty, každého předplatného časopisu, co si kupujete, a receptu, co vám vyplní doktor, každé webové stránky, kterou navštívíte a e-mailu, co pošlete nebo dostanete, každé školní známky, kterou dostanete, každého bankovního vkladu, který učiníte, každého výletu, co si zaplatíte a každé události, kterou navštívíte – všechny tyhle transakce a komunikace vstoupí do toho, co ministerstvo obrany popisuje jako „centralizovanou virtuální úhrnnou databázi“.

Program přestali v roce 2003 financovat a zakonzervovali jej, ale nadále fungoval pod různými četnými sub-projekty.

Teď už nese ovoce s novým pokusem DARPA o zaznamenávání verbální komunikace, které by představovalo TIA na steroidech, ale až dosud se to u veřejnosti udávalo na základě dobrovolnosti s lesklým, trendy, módním pozlátkem (ve stylu Google Glass) a milion techno-nadšenců a transhumanistů na to hned bez váhání skočilo, čímž jsou ti odmítači (refusniky) ostrakizováni ve světě, kde se ukládání veškerých vašich interakcí a zážitků v nějaké ohromné databázi stává stejnou normou jako mít stránku na Facebooku.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com

]]>