Při obhajobě zavřeného bývalého generálního ředitele Finmeccnica Giuseppe Orsiho řekl ve čtvrtek trojnásobný bývalý ministerský předseda Silvio Berlusconi, že úplatky jsou nezbytnou součástí globálně vedeného byznysu. „Úplatky jsou existujícím jevem a je zbytečné popírat jejich existenci v těchto situacích, kdy jsou nezbytností,“ řekl Berlusconi v televizním interview.


„Tohle nejsou zločiny. Mluvíme o platbách provizí komusi v této zemi. Proč, protože taková jsou v této zemi pravidla,“ citovali ho v Bloomberg.

Italská zpravodajská agentura ANSA Berlusconiho citovala, jak říká, že tato vyšetřování italských prokurátorů šťourajících v kontraktech italských firem, které je podepsaly v zahraničí, jsou formou „ekonomické sebevraždy“.

„Každý ví, že i ty tendry a dohody mezi vládami do toho patří,“ řekl Berlusconi. „Skutečnost, že je tu teď riziko intervence magistrátníků považuji za ekonomickou sebevraždu,“ dodal.

Berlusconi zatčení Orsiho označil za „čirý masochismus“ a řekl, že to poškodí výhled na úspěch i jiným italským podnikům. „Nikdo už nebude jednat s Eni nebo s Enelem nebo Finomeccanicou… Tohle je čirý masochismu“ řekl. Eni je největší italská ropná společnosti, zatímco Enel je tam výrobce energie.

„Tohle je absurdní moralizování,“ řekl tento bývalý italský premiér. „Pokud chcete provozovat takového moralizování, tak nemůžete podnikat v globálním měřítku.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: indianexpress.com