Ekvádorský prezident Rafael Correa prohlásil, že se CIA pokusí o jeho zabití před nadcházejícími volbami.  V citovaná zprávě se hovoří o spiknutí, které by mělo “destabilizovat region”. Correa v ní prohlásil, že hrozby zde byly již dříve a zcela věrohodné. Dále poukázal na zprávu chilského novináře Patricia Mery Bella, který údajně předal informace ekvádorské vládě, ve kterých uvádí, že život prezidenta Correi je v nebezpečí v důsledku spiknutí ze strany CIA. “Je zde řada pokusů o vměšování se ze strany CIA,” prohlásil Correa během volbení kampaně v pobřežní provincii Guayas.

“Jedná se o věrohodné zprávy, protože to samé se již jednou v historii v Latinské Americe událo.”

Vedoucí diplomatické mise Spojených států v Quitu Adam Nash reagoval na Bellovo tvrzení, když prohlásil že “Washington by se nikdy nemíchal do procesu voleb v Ekvádoru.”

Ačkoliv Correa připustil, že věří v prohlášení velvyslance USA, varoval, že právě se agentury jako je CIA často drží svojí vlastní agendy a udržují spojení s organizacemi, které reprezentují extrémní pravici v těch zemích, ve kterých představitelé CIA operují.

Bell poprvé zmínil svůj zájem o bezpečí prezidenta Correi před třemi měsícemi, kdy zveřejnil report, ve kterém prohlašoval že CIA má tendenci destabilizovat Ekvádor. Řekl že Correuv život bude v ohrožení nejvíce od 15. ledna a dále, v době, kdy se  Correa bude ucházet o prezidnský post v další kampani.

“Budeme muset být třikrát tak obezřetní s prezidentem Correou”, prohlásil Bell v rozhovoru pro deník El Ciudadano. Bell tvrtdí, že ačkoliv nebyl zarytým podporovatelem Correi, bylo jeho poviností jako občana Latinské Ameriky varovat o údajném spiknutí jehož cena se odhaduje na 88 milionů dolarů. Cílem má být destabilizace ekvádorské vlády.

Bell je přesdvědčen, že výše uvedená suma bude rozdělena mezi extremistické anarchisty a tvrdé konzervativní skupiny s nadějí, že se jim podaří zdiskreditovat prezidenta Correu.

Dle Bellova článku má být hlavním motivem spiknutí ze strany CIA uzavření vojenské základny Spojených států, oslavovaných Ekvádorci jako vítězství národní suverenity a dále poskytnutí azylu zakladatele WikiLeaks Juliana Assange.

Prezident Correa je často popisován jako pokračovat politiky venezuelského prezidenta Huga Chavese, zejména v otázce protiamerické rétoriky. Děvětačtyřicetiletý ekononom během své vlády snížil chudobu a zvýšil stabilitu stejně tak jako životní standart v Ekvádoru. Jeho příznivci se dají nalézt v celém voličském spektru od těch nejchudších až po vzdělanou střední třídu.

Correa bude svádět boj o znovuzvolení s dalšími šesti kandidáty. Prezidentská kampaň začíná 15. ledna. Ekvádorci budou prezidenta a viceprezidenta volit v sobotu 17. února.

Překlad: Michal Malý

Zdroj: rt.com

]]>