Britský premiér David Cameron je připraven vyhlásit celonárodní referendum o účelnosti setrvání Velké Británie v Evropské unii, napsal list The Times. Strategický kurs, jehož přípravu nyní vláda království dokončuje, počítá s provedením dvou referend, které se mají týkat vztahu k EU. První referendum bude vyhlášeno hned po všeobecných volbách, které se budou konat na jaře 2015. Předpokládá se, že tématem tohoto referenda bude poskytnutí vládě „národního mandátu“ na neuzavření řady základních smluv s Bruselem. Následně se bude konat ještě druhé referendum, ve kterém možná budou Britové hlasovat o úplném odchodu Velké Británie z EU.

Spojené státy varovaly Británii, aby nevystupovala z Evropské unie

Uprostřed šířící se vlny euroskeptismu především mezi konzervativními poslanci v Dolní sněmovně vydala Obamova vláda otevřené varování britskému konzervativnímu premiéru Davidu Cameronovi před snahami britských politiků „znovu vyjednat“ podmínky britského členství v EU či z EU úplně vystoupit.

Vysoký americký činitel v Londýně veřejně zpochybnil Cameronovy plány uspořádat referendum o tom, zda by Británie měla usilovat o „nové vyjednání podmínek členství v EU“. Tyto plány také ostře kritizoval Brusel a Dublin.

„Vítáme světu otevřenou Evropskou unii s Británii jako jednou z členských zemí. Mám prospěch z toho, když je Evropská unie jednotná mluví jednotným hlasem a je zaměřena na naše společné zájmy po světě i v Evropě,“ řekl náměstek americké ministryně zahraničí Philip Gordon během své návštěvy Londýna. Chceme, aby v rámci Evropské unie byl slyšet silný britský hlas. To je v americkém zájmu.“

Gordon sice zdůraznil, že je samozřejmě na Británii, jestli chce znovu vyjednat svou roli v Evropě, ale dodal: „Je férové říci, že každá hodina na vrcholných schůzkách EU, strávená diskusí o instituční struktuře Evropské unie je hodinou méně věnovanou tomu, aby se jednalo o tom, jak vyřešíme naše společné problémy nezaměstnanosti, hospodářského růstu a míru ve světě.“¨

Washington je zjevně znepokojen sílící podporou britských občanů pro odchod Británie z EU. Gordonovy výroky naznačují, že vztahy Británie s USA by byly poškozeny, kdyby Británie opustila EU anebo se zapletla do složitého a rozsáhlého vyjednávání o nových podmínkách svého členství.

Snahy Británie o odstup od Evropské unie charakterizoval jako „katastrofu“ také irský premiér Enda Kenny. Irsko v současnosti zastává půlroční předsednictví EU. Herman Van Rompuy, předseda Rady Evropy, také apeloval na Británii, aby zůstala „aktivním, plným a čelným“ členem EU.

Zdroj: guardian.co.uk, Překlad: blisty.cz

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>