Vědcům a filmařům z Discovery Chanel se podařilo na video zachytit legendární gigantickou chobotnici. Samice měřila tři a půl metru. Japonským vědcům v čele s Cunemim Kuboderom z japonského Národního přírodovědného muzea se jako prvním na světě podařilo nafilmovat živého krakena rodu Architeuthis, který může dorůstat do délky až 18 metrů. Experti společně s filmaři z Nippon horší Kyokai a Discovery Channel nafilmovali přibližně třímetrové mládě krakena v hloubkách od 600 do 900 metrů nedaleko Boninských ostrovů v Tichém oceánu.

Podařilo se jim to ještě loni v červenci pomocí speciální malé ponorky vybavené světly, které jsou pro oči krakenů neviditelné. Celkově absolvovali přibližně 100 ponorů, přičemž při každém z nich se v hloubce 630 metrů snažili obrovské hlavonožce přilákat návnadou v podobě olihně.

„Mnoho lidí, ať už vědců či filmaře, se snažilo natočit živého krakena v jeho přirozeném prostředí, ale nikdo z nich neuspěl. Toto jsou tak vůbec první záběry živého krakenského rodu Architeuthis,“ uvedl Kubodera, podle kterého bylo základem jejich úspěchu právě použití zmíněných světel neviditelných pro krakeny.

usarský kousek se však podařil nyní, kdy „obludu“ natočili v hloubce 600 metrů. Po vytažení na palubu však tři a půl metrová samice uhynula.

]]>