Čeští vědci z Technické univerzity v Liberci vyvinuli novou látku, která dokáže zabít jakoukoliv bakterii nebo virus včetně HIV. Postará se o to speciální odolná vrstva tvořena kationy stříbra, která se může ve formě roztoku natřít na jakýkoliv povrch. Jakékoliv viry nebo bakterie, které přijdou s vrstvou do styku, jsou okamžitě zlikvidovány. Obrovskou výhodou je, že to funguje nejen pod ultrafialovým zářením, ale i na běžném světle," uvedla Veronika Zajícová, členka týmu medicínských aplikací, který na výzkumu této látky pracoval.

Tato vrstva je tenká pouhých 150 až 300 nanometrů a je velmi odolná, takže je velmi těžké ji z povrchu odstranit. Díky tomu se nemohou bakterie na povrchu zachytit a namnožit.

„Kationty stříbra proniknou přes buněčnou stěnu a cytoplazmatickou membránu do bakterie, kde reagují s její DNA. Výsledkem je programovaná smrt bakterie,“ vysvětlila vedoucí výzkumného týmu Irena Lovětínská Šlamborová. Lidskému organismu však látka škodit nemůže, protože vrstva je pevně spojena s povrchem a částice roztoku se tak nešíří dál.

Nově objevená látka najde široké uplatnění především ve zdravotnictví a to i proto, že vůči antibiotikům si bakterie a viry dokáží časem vytvořit rezistenci. Proti této látce to však nehrozí. Univerzita si nechala tuto látku patentovat, přičemž po zveřejnění patentu projevilo o tuto technologii zájem množství firem z celého světa. Představitelé univerzity se rozhodli poskytnout tříletou licenci firmě Pharma-Future. Podle zástupců této společnosti se technologie začne využívat v praxi již v průběhu několika měsíců.

Zdroj: gate2biotech.cz

]]>