Velitel amerického námořnictva sdělil senátorům, že Čína zesílila natolik, že může vynutit své územní nároky v Jihočínském moři. Zastavit ji může pouze vojenský konflikt se Spojenými státy. Informoval o tom časopis Newsweek. Admirál Philip Davidson, který byl navržen ke jmenování náčelníkem tichooceánského velitelství, se domnívá, že rostoucí vojenská přítomnost čínského námořnictva v oblasti asijského Pacifiku umožní Pekingu dominovat nad celým regionem.


V posledních letech aktivita Číny v regionu postupně stoupá, což se dotýká i vztahů s Tchaj-wanem. Čínský prezident Si Ťin-pching zdůraznil, že pokud to bude nutné, je připraven spojit oba celky silou. Minulý týden nařídil největší námořní přehlídku v historii země a cvičení s ostrou střelbou v Tchajwanském průlivu, které se odehrálo minulou středu.

Ve stejný den ředitel čínského úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu odcestoval na ostrov, aby rozptýlil jakékoliv mýty o nezávislosti Tchaj-wanu, upozornil Newsweek. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí rovněž prohlásila, že „na světě je pouze jedna Čína a Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí čínského území".

Tato čínská aktivita nejspíše byla reakcí na podpis amerického prezidenta Donalda Trumpa nařízení, které nejen dovoluje, ale i podporuje oficiální návštěvy mezi USA a Tchaj-wanem. Tento krok pobouřil Peking.

Jak ale upozorňuje Newsweek, s politikou Číny jsou nespokojeni i její spojenci. Filipínský ministr zahraničí varoval, že může podat stížnost proti Pekingu, pokud se prokáže, že fotografie s výstavbou čínských vojenských instalací na sporných Spratlyových ostrovech, které zveřejnil list The Philippine Daily Inquirer, se ukážou jako pravdivé.

Zdroj: newsweek.com