Kosovo je v rukou organizovaného zločinu a Uroševac je považován za největší centrum obchodu s drogami na Balkáně, píše nejnovější číslo německého časopisu Der Spiegel. Kosovo vedou mafiáni Odvolává se přitom na výpověď německého policistu, který ve službě v Kosovu strávil deset let. "Mise (Evropské unie) EULEX v Kosovu neuspěla, a stála více než miliardu eur," zprostředkoval týdeník jeho slova. Vytvoření právního státu v Kosovu je největší a nejdražší program pomoci v historii EU.

„Mise EULEX s přibližně 2500 členy funguje od roku 2008. Stálá podle jedné zprávy revizora Evropského účetního dvora přes miliardu eur, a nepřinesla úspěch. Rozměry organizovaného zločinu a korupce zůstaly rozsáhlé, justice zůstala neúčinná a pod vlivem politiky,“ zdůraznil Der Spiegel.

Jeden německý policista, který je již několik let dobře seznámen se situací v Kosovu, to podle magazínu potvrdil vlastní zkušeností. Policista ve své výpovědi uvádí, že v Kosovu se nachází už deset let a za tu dobu se nedosáhlo fakticky nic. Největší zklamání pociťuje v souvislosti s policií, cituje Der Spiegel.

Kosovští policisté navzdory víceletému intenzivnímu výcviku podle německého policistu více upřednostňují práci spojenou s radarovými kontrolami než boj proti kriminalitě – je totiž pohodlnější a nevyžaduje pohyb. Jak dodal, k velkým zločincům se i tak nedá dostat: brání tomu totiž tradiční popisu postavy struktury a staré vazby na někdejší Kosovskou osvobozeneckou armádu (UCK), z jejichž řad pochází množství kosovských policistů.

„Od nich se nemůže očekávat, aby vedly vyšetřování proti svým bývalým velitelem, kteří se obohatili prostřednictvím obchodu s drogami. Ty sítě chrání hradba mlčení, kterou my policisté nedokážeme prolomit. V podstatě my ani zdaleka nevíme, co všechno se tu děje,“ citoval Spiegel.

„Jasné je jen jedno: Kosovo se nachází v rukou organizovaného zločinu. Třeba se podívat, kolik je tu nových čerpacích stanic a obchodních center, kde nikdo nic nekupuje. Je zde podezření, že slouží především k praní špinavých peněz,“ dodal podle Spiegel německý policista.

„Nikdo se odpovědných z EULEX-u však Bruselu nehlásí pravdu. Posílají přikrášlené výpovědi, což možná i musí, aby si udrželi svou práci v zahraniční misi. Kosovu to však nepomůže,“ uzavřel Der Spiegel.


Premiér Thaci šéfem mafiánské organizace?

Kosovský premiér Hashim Thaci patří mezi největší postavy organizovaného zločinu v Kosovu. Premiér je šéfem „mafiánské organizace“, uvedla před časem (leden 2011) zpráva Rady Evropy o organizovaném zločinu.

Britský deník The Guardian navíc zveřejnil tajné zprávy NATO, které kosovského premiéra Hashima Thaçiho popisují jako jednu z nejvýznamnějších postav místního podsvětí.

Zveřejněné zprávy jsou podle deníku dílem amerických tajných agentů působících v kosovské misi NATO (KFOR) a vznikly začátkem roku 2004. NATO údajně začalo v případě vyšetřování.

Dokumenty, které tehdy zveřejnil Guardian, představují dostatečně přesvědčivý důkaz, že Američané i západní mocnosti již několik let přesně věděli o Thaçiho vazbách na kosovské podsvětí, napsal RTS.

Významnou roli měl však zastávat Xhavit halitu, známý pod přezdívkou „Zajíc“, který měl na Thaçiho velký vliv.

Xhavit halitu – bývalý šéf logistity UCK, blízký spojenec a poslanec Thaçiho strany PDK. Podle zpravodajských zpráv NATO je šéfem organizované zločinecké skupiny, která obchoduje se zbraněmi a má propojení na premiéra.

Kosovská osvobozenecká armáda (UCK)

Označována za mafiánskou armádu, která měla mít za cíl monopolizovat obchod s drogami a vyhnat jugoslávského bezpečnostní jednotky z oblasti, což by pašerákům heroinu zásadně usnadnilo působení. Teroristická síť se postupně transformovala na dobře vyzbrojenou, vybavenou, vycvičenou a pevně organizovanou armádu podporovanou ze zahraničí.

Finanční prostředky byly získávány prostřednictvím ilegálního obchodu s drogami a potvrzeno byly i indicie o spolupráci militantní části vedení UCK s teroristickou Al-Káida.

Zdroj: voiceofserbia.org a spiegel.de

]]>