Šéfredaktorka Sputniku a televizního kanálu RT Margarita Simoňanová okomentovala vyloučení Sputniku UK z Obchodní komory Edinburghu. „Teď by nám měli odpojit teplou vodu. Čekáme," sdělila Simoňanová. Tohle rozhodnutí bylo přijato kvůli zostření rusko-britských vztahů po otrávení bývalého zaměstnance GRU Sergeje Skripala, ve kterém Londýn bez uvedení důkazů obviňuje Moskvu.


​V loňském listopadu Evropský parlament přijal rezoluci, v níž se říká o nutnosti odporu proti ruským médiím. Přitom za hlavní hrozby v dokumentu jsou považovány Sputnik a RT. Vladimír Putin oznámil, že schválení tohoto dokumentu svědčí o degradaci představy o demokracii v evropské společnosti.

Kromě toho Ministerstvo spravedlnosti USA zařadilo do seznamu zahraničních agentů televizní kanál RT America a partnerskou společnost Sputnik — Reston Translator. Rovněž americké mocenské orgány požádaly, aby se k nim přidala společnost RIA Global LLC, která vyrábí obsah pro mezinárodní agenturu a rádio Sputnik. Varování o možné registraci jako zahraniční agent dostala také americká společnost Multicultural Radio Broadcasting, vysílací rozhlasové programy Sputnik na frekvencích АМ.

Řada západních politiků, včetně amerických senátorů a kongresmanů a také francouzského prezidenta Emmanuela Macrona obviňovali Sputnik a RT v zasahování do voleb v USA a Francii, avšak neuváděla žádné důkazy. Oficiální ruští představitelé taková oznámení považovali za nepodložená.

Zdroj: snews.com