Sto francouzských intelektuálů zveřejnilo na stránkách Le Figaro otevřený dopis s žádostí o zastavení šíření „islamistického separatismu" ve Francii. Podle autorů přiznání privilegií islámu jako menšinového náboženství, odporuje zásadám spravedlivého státu a opět činí společnost ohroženou náboženskými válkami.


Řadu let se francouzský stát zakládal na nerozlišování osobních charakteristik, které by mohly vyvolat konflikt. A je to sekulární stát, který chrání menšinové náboženství, uvedli v dopisu. „Tím, že se napadne, se zase staneme oběťmi náboženských válek," varovali autoři.

„Když všichni žijí uvnitř své komunity, své kasty, a v nepřátelství vůči ostatním, kdy každého soudí pouze vlastní, je to v rozporu s duchem Republiky,“ poukázali francouzští intelektuálové. Základem republiky je zřeknutí se privilegovaných práv pro určité kategorie občanů a jeden zákon pro všechny, tedy jednoduše „spravedlnost".

„Islamismus chce existovat odděleně, protože odmítá jiné, včetně muslimů, kteří nesdílejí jeho hodnoty ... islamismus se cítí ponížen, když nedominuje druhým,“ tvrdí autoři.

„Chceme žít v plnohodnotném světě, kde žádné z náboženství nediktuje zákony," uzavřeli svůj apel francouzští intelektuálové.

Zdroj: lefigaro.fr, pz.cz