Kolem půlnoci v lese poblíž Kyjeva čtyři muži oblečeni v černé barvě s obušky u pasu poslouchají pozorně zvuk řetězových pil, které patří zlodějům dřeva. "Policie v naší zemi nefunguje, je zkorumpovaná nebo opilá," říká jeden z mužů,“ proto se s tím musíme vypořádat sami." …


"Když jsou úřady impotentní a neřeší otázky zásadního významu pro společnost, pak obyčejní obyvatelé jsou nuceni převzít zodpovědnost," řekl Bileckij ukrajinským médiím.

Bileckij sice v posledních letech potlačill svou rétoriku, ale bývalý velitel Azovského praporu v roce 2010 deklaroval, že posláním ukrajinského národa je "vést závěrečnou křížovou výpravu světa ... proti Semitům v čele „Untermenschen“.

Zatímco ukrajinské právo umožňuje neozbrojeným civilním organizacím pomáhat orgánům činným v trestním řízení, mnoha pozorovatelům obřad v Kyjevě připomínal Německo z třicátých let a vzbuzuje obavy, že demokracie Ukrajiny by byla ohrožena stále sílícím pravicovým hnutím. Pro Národní hnutí a a další krajně pravicové strany hlasuje méně než 5% voličů, ale analytici tvrdí, že by mohli využít ekonomickou a sociální nestabilitu Ukrajiny, aby zvýšily své volební šance.

"Znepokojuje nás rostoucí nacionalismus na Ukrajině a zdánlivá neochota vlády potlačit ji. Mezinárodní příznivci a finančníci by měli být velmi znepokojeni," uvedla Tanja Cooperová, ředitelka Human Rights Watch na Ukrajině.

Ukrajinští vojenští představitelé ale tvrdí, že obavy jsou neoprávněné.

"Pokud se svět obává hrozby ukrajinského neonacismu, můžeme vás ujistit, že nejsme neonacisté; jsme prostě lidé, kteří chtějí změnit naši zemi k lepšímu, "řekl Ihor Vdovin, mluvčí Národního hnutí. "Nechceme vytvořit nějaký bílý řád."

Vdovin však také řekl, že nemůže odpovídat za členy milice, kteří se hlásí k bílé nadřazené rase nebo neonacistickým názorům.

"Lidé se vyděsili, když viděli, jak organizovaný a disciplinovaný pochod byl v Kyjevě," uvedl Stepan Holovko, vysoký představitel Národní milice. "Ale proč bychom se měli omlouvat za to, že naši lidé plní úkoly, které jim byly dány?"

Azov a Národní hnutí jsou propojeny s Arsenem Avakovem, ukrajinským ministrem vnitra, který je považován za možného nástupce Petra Porošenka, nepopulárního prezidenta Ukrajiny. Avakov potlačil spekulace, že Národní hnutí je jeho vlastní soukromou armádou a říkal, že nedovolí, aby "paralelní struktury" napadaly autoritu policie.

Zdroj: theguardian.com, pz.cz