Spojené státy eskalují mezinárodní napětí kolem Íránu, kdy hrozí jednostrannými akcemi proti této islámské republice poté, co v pondělí Rusko vetovalo postup Rady bezpečnosti Spojených národů obviňující Teherán, že umožňuje, aby do rukou jemenské skupiny Houthiů padaly zbraně. „Pokud bude Rusko pokračovat v krytí Íránu, tak bude zapotřebí, aby USA se svými partnery přijímaly svá vlastní opatření.


Rusko zpochybnilo nálezy lednové zprávy OSN, která dospěla k závěru, že Írán zásobuje skupinu Hothiů zbraněmi v rámci zástupné války mezi Saúdy podporovanými jemenskými silami a íránskými spojenci rebely Houthiů v rámci toho, co vypadá jako další pokus o změnu režimu v regionu.

V polovině ledna tvrdili rebelové Houthiů přes svá vojenská média, že zasáhly dva cíle uvnitř Saúdské Arábie, na které vystřelili balistické rakety. Některé zdroje Houthiů rovněž referovaly o zničení saúdské vojenské základy v Njranu, která leží v jihozápadní Saúdské Arábii blízko hranic s Jemenem.

Mezitím Saúdská Arábie zpochybňovala, že rakety zasáhly své cíle, kdy saúdská státní televize Ekhbariya hlásila, že saúdská protiraketová obrana sestřelila jednu raketu u regionálního letiště Jizan, což je rušný transportní uzel na jihu Saúdské Arábie, ale není jasné, co se stalo s druhou ohlášenou raketou.

Poté v pondělí hlasovala Rada bezpečnosti o návrhu íránské mise v OSN, která obviňuje Spojené státy s Británií ze zneužívání svých privilegií „k prosazování vlastní politické agendy a ze svalování viny za vše, co se v Jemenu děje, na Írán.“

Írán je mezi tím čím dále frustrovanější z toho, jak se vykrucují z jaderné dohody, kdy náměstek ministra zahraničí Abbas Raghchi minulý čtvrtek řekl posluchačům v Londýně, že když s nimi nezahájí business západní banky, tak se asi do konečného termínu 12. května z jaderné dohody stáhnou.

Většina toho je kvůli té atmosféře nejistoty, kterou kolem JCPOA prezident Trump vytvořil, která ve skutečnosti brání, aby všechny ty velké společnosti a banky s Íránem spolupracovaly, a to je porušení dohody vedené Spojenými státy, řekl Abbas Araghchi

Araghchi rovněž prezidenta Trumpa kritizoval za nárůst jeho rétoriky o jaderné dohodě:
Víte pokaždé, když prezident Trump pronese o JCOPOA veřejné prohlášení, kdy říká, že to je špatná dohoda, že to je nejhorší dohoda, co kdy byla, říká, to musím napravit, to změním, tak vlastně všechna tato prohlášení, tato veřejná prohlášení jsou porušením této dohody. Porušení litery této dohody, nikoliv ducha, litery. Stačí se podívat na paragraf 28, který jasně říká, všichni účastníci JCPOA se zdrží všeho, co mohlo podvracet úspěšnou realizaci JCPOA, a to včetně veřejných prohlášení jejich potrhlých činitelů.

„Bude-li ta samá politika zmatku a nejistoty ohledně této dohody pokračovat, tak společnosti a banky s Íránem spolupracovat nebudou a my nemůžeme dodržovat dohodu, která pro nás nemá žádný přínos,“ řekl Araqchi posluchačům v mozkovém trustu Chatham House sídlícím v Londýně. „Taková jsou fakta.“

Zdroj: " target="\\\_blank">zerohedge.com