Syrský válka, jaderná hrozba ze Severní Koreje, konflikt mezi Íránem a Izraelem, spor o ostrovy v Jihočínském moři, zahraniční a bezpečnostní politika a armády z celého světa, jsou témata diskutovaná na konferenci o bezpečnosti v Mnichově. Ale jedním z témat by také mělo být Středomoří. Ve Středozemním moři se nacházejí obrovské zásoby zemního plynu a mnozí chtějí naleziště získat. Spor se stupňuje mezi Izraelem a Libanonem, ale také Tureckem a Kyprem.


Nyní je spor o plochu 1 742 kilometrů čtverečních, o které tvrdí obě země, že jim patří. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman varoval koncem ledna mezinárodní společnosti před průzkumem a těžbou na těchto ložiscích. „To by byla chyba“, adresoval italské společnosti ENI, francouzské společnosti Total a ruské společnosti Novatek.

Libanonská vláda není tak „agresivní“. Minulý pátek tajemník pro energetiku Cesar Abi Khalil podepsal dohody s konsorciem společností. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se pokusil zprostředkovat během návštěvy Bejrútu jednání o libanonských a izraelských nárocích. Jeho mise zůstala bez úspěchu.

A pak existuje otázka, jak by Kypr a Izrael mohli v budoucnu vyvážet svůj plyn. Diskutuje se o potrubí z Izraele přes Kypr a Řecko do Itálie.

Ministři energetiky těchto čtyř zemí podepsali memorandum o porozumění na konci minulého roku. Vzhledem k vysokým nákladům, geopolitické situaci a technickým problémům se však projekt považuje za nerealistický.

Namísto toho existují úvahy, že Izrael a Kypr by mohli vyvážet svůj zkapalněný plyn (LNG) do Egypta.

V roce 2015 společnost ENI našla plynové pole kolem sto čtverečních kilometrů před pobřežním městem Port Said v hloubce 1500 metrů - "Zohr". To je považováno za největší nález, který kdy byl objeven ve Středomoří, a zajistí zásobování Egypta v příštích desetiletích. Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí slavnostně otevřel pole před dvěma týdny.

Zdroj: " target="\\\_blank">pspiegel.de, " target="\\\_blank">pz.cz