Média mainstreamu a sociální média jsou plná zpráv o útocích ze 7. února, kdy při náletech USA vedené koalice na provládní síly v provincii Deir Ezzor údajně zemřely stovky ruských vojenských kontraktorů (PMC). Různé zdroje uvádí různá čísla, ale jednou z nejpopulárnějších verzí je, že zabito bylo mezi 100 až 600 PMC. …


Ale ta povídačka má i druhou stranu.

Během 7. a 8. února šířila anglicky mluvící mainstreamová média jako Politico, Reuters, CNN zprávy o tom, jak bylo při amerických náletech zabito přes 100 pro-Assadovských bojovníků. Všechny ty zprávy se zakládaly na anonymních zdrojích a byly promíchány s prohlášeními Pentagonu a ministra obrany, aby vypadaly věrohodně. Podle těchto zprávy byla skupina 300-500 vládních bojovníků podporovaných tanky a dělostřelectvem zapojena do údajného útoku na SDF.

8. února začaly některé neblaze proslulé figury a mediální kanály náležející ke stoce ruské mediální sféry šířit zprávy o ruských PMC, kteří utrpěli při tom incidentu ze 7. února ztráty. Tyto s ostatními kolidující zprávy se také zakládaly na anonymních zdrojích a obsahovaly odhady jako, že „dva náklaďáky naložené mrtvolami,“ 10-20 zabitých, 100, 200, 300, 600.

10. února ruský kanál WarGonzo vystavil 5 audionahrávek údajných rozhovorů mezi 3 PMC. Jeden z hlasů poskytl číslo 177 zabitých. Ty audiozáznamy od 7. února rovněž dostala spousta ruských žurnalistů, ale šlo s největší pravděpodobností o podvrhy.