Francie je podle diplomatických zdrojů natěšená, že podpoří nové vojenské útoky proti pozicím syrské vlády. Administrativa USA je podle diplomatického zdroje blízkého syrské opozici „natěšená, že v Sýrii proti Rusku zaujme tvrdší linii,“ jak tento zdroj ve čtvrtek uvedl pro Oko Středního východu (MEE).


Podle těchto zdrojů by měla být tato plánovaná americko-francouzská akce v Sýrii provedena pod záminkou reakce na probíhající používání chemických zbraní, z něhož Bílý dům obviňuje syrskou vládu.

Tento zdroj řekl, že „rétorika USA se mění,“ a že administrativa zvažuje něco podobného svému útoku křižujícími střelami na letiště v Idlibu loni v dubnu.

4. dubna 2017 zemřelo v Khan Shaykhun v provincii Idlib při útoku sarinem přes 80 lidí.

Spojené státy a militanti operující v této oblasti z tohoto smrtonosného incidentu obvinily syrskou vládu. Sýrie s Ruskem však tato tvrzení zavrhly s tvrzením, že šlo o pozemní detonace zbraní militantů.

Damašek argumentuje, že nemá žádný důvod uchylovat se k chemickým zbraním, když mají jeho vojska v bojích proti teroristům převahu.

Syrská vláda se svých zásob chemických zbraní vzdala v roce 2014 při společné misi vedené OSN a Organizací za zákaz chemických zbraní (OPCS), která na zničení této výzbroje dohlížela. Tuto dohodu vyjednaly Rusko a Spojené státy.

Vedoucí američtí činitelé minulý týden varovali, že administrativa je opět připravena přistoupit proti syrským vládním silám k vojenským akcím, pokud to bude nutné, aby je odradila od toho, co nazývají použití chemických zbraní.

Zdroje blízké opozici řekly, že francouzský prezident Emmanuel Macron se těší, že vojska USA při jakémkoliv novém cíleném útoku podpoří.

Francouzský diplomatický zdroj po dotazu MEE, zda Paříž vylučuje vojenskou akci na podporu amerických vojenských akcí proti pozicím syrské vlády, řekl: „Žádný další komentář.“

Francouzský akademik a expert na Sýrii Thomas Pierret MEE řekl, že „rozhodne-li se americký prezident Donald Trump, že bude jednat, tak se Francie přidá.“

Americké centrální velitelství řeklo: „My z bezpečnostních důvodů neoznamujeme budoucí vojenské plány na operace.“

Zdroj: presstv.com