Nový superpočítač amerického Národního střediska pro výzkum atmosféry, umístěný ve státě Wyoming, dostal jméno Yellowstone, podle tamního světoznámého národního parku. Má řešit různé úkoly z oblasti věd o Zemi. Oznámil to Thomas Bogdan, prezident University Corporation for Atmospheric Research (UCAR), která řídí Národní středisko pro výzkum atmosféry (National Center for Atmospheric Research, NCAR) pro National Science Foundation, největší vládnou nadaci, financující základní výzkum v USA. Yellowstone patří výpočetní kapacitě 1,5 petaflops čili 1500 bilionů operací s pohyblivou řádovou čárkou za sekundu k nejvýkonnějším superpočítačem na světě, přesněji do první světové dvacítky (podle žebříčku z června 2012).

Už teď se na něm rozbíhají modelové projekty z nejrůznějších oblastí od narušení atmosféry po zlomy hluboko v zemské kůře, mimo jiné s cílem zvýšit kvalitu předpovědí tornád, hurikánů, zemětřesení, sucha, geomagnetické bouří a jiných přírodních hrozeb. „Toto výpočetní středisko pomůže přeměnit naše chápání přírodního světa způsoby, které nabízejí obrovský společenský prospěch,“ řekl při oficiálním zahájení provozu superpočítače Thomas Bogdan.

Vybudování střediska se řešilo jako PPP-projekt (public-private partnership) čili projekt kombinované financovaný z veřejných a soukromých zdrojů. Například University of Wyoming poskytne každoročně po 20 let 1 milion dolarů na provoz a dostane pětinu výpočetního času. Stát Wyoming přispěl 20 miliony dolarů na vybudování střediska. Středisko s plochou přes 14.000 metrů čtverečních je umístěno v průmyslovém parku North Range na západním okraji Cheyenne.

Většina uživatelů bude se superpočítačem pracovat na dálku prostřednictvím internetu. Při výběru místa se počítalo s využitím výhod Cheyenne, jako poměrně vysoké nadmořské výšky a chladné a suché klimatu.

Superpočítač bude možné téměř celý rok chladit prostě venkovním vzduchem. Část energetického příkonu dodají obnovitelné zdroje. Yellowstone se – jako je tomu u superpočítačích obvyklé – dělí na tři základní složky, vysokovýkonnou výpočetní jednotku, rozsáhlý systém pro ukládání souborů a obecně dat, a nakonec systém na vizualizaci dat.

Zdroj: zmescience.com

]]>