Týdny poté, co videa ukázala policii bijící demonstranty. Následně po masivních protestech po celém Španělsku z posledních dvou měsíců, kdy demonstranti revoltou reagovali na drakonická zbídačující opatření uvalená rozpadající se Evropskou unií, Španělsko činí kroky, aby z filmování policie stanovilo za zločin. „Generální ředitel policie Ignacio Cosidó ve čtvrtek oznámil, že úřady se zabývají možností, že příští novelizace zákona o veřejné bezpečnosti by mohla obsahovat paragraf zakazující zaznamenávání, zpracování a šíření na internetu toho, jak policisté plní svou povinnost, pokud toto může ohrozit buď je nebo operace, do nichž se zapojují,“ hlásí El Pais.

Tento zákon by zároveň činil ilegálním, aby si protestující zahalovali tváře, což je bezpochyby úsilí, které má usnadnit jejich identifikaci. Na policisty, kteří svou identitu budou uprostřed řádění při nepokojích skrývat pod výstrojí těžkooděnců a přilbou, se ty samé standardy vztahovat nebudou.

Tento nový zákon přichází v rychlé následnosti po celonárodních protestech z minulého měsíce, při nichž vznikly četné záznamy španělských policistů bijících demonstranty obušky a používajících kouřových nábojů v uzavřených prostorech.

Lze očekávat, že vláda neusiluje o omezení jejich brutality, ale spíše o omezení možnosti, aby se takovéto akce nahrály a následně je spatřily miliony lidí v televizních zprávách a na You Tube.

Ač i v jiných zemích, jako je Spojené království a Spojené státy, dochází běžně k pokusům zastrašovat přihlížející a protestující tvrzením, že filmování policajtů je proti zákonu, pokaždé, když takový problém přišel k soudu, vždy bylo rozhodně konstatováno, že tomu tak není.

Soudcové pro demokracii už varovali, že tento nový španělský zákon jim dělá velkou starost, protože je „extrémně nejednoznačný a v žádném případě by ho nemělo být použito, aby se bránilo šíření excesů na straně policie.“

Tento nový zákon rovněž redefinuje definici „násilného útoku“ v tom smyslu, že protestující by nyní mohli být cílem i za „jakoukoliv agresi či hrobu násilím proti bezpečnostním silám,“ což by znamenalo, že i pouhá hrozba by mohla vyvolat stejný trest jako skutečné násilí.

„Jsou to ti samí policejní těžkooděnci, kteří typicky mají plynové masky a plnou bojovou výstroj a štíty právě proto, aby chránili svou identitu. Na faktech ale záleží jen málo, když je vlna finanční likvidity v odlivu a všechny ty pyramidové hry, co na ní plavou, se ukazují v celé své nahotě. Španělsko bude prozatím šťastné, když se mu bude dařit krůček za krůčkem zbavovat své občany práva na svobodu projevu, a pak všech dalších práv, během čehož se tato země bude pomalu ale jistě zaprodávat do otroctví Trojce,“ hlásí Zero Hedge.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com

]]>