Francouzský prezident Emmanuel Macron navrhl k řešení problému „falešných zpráv“ na platformách sociálních médií extrémní opatření – blokování celých webů. Gizmodo hlásí, že francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu při projevu k žurnalistům oznámil svůj plán zavést novou legislativu, která by se snažila během volebních cyklů regulovat „falešné zprávy“. …


Podobně i Twitter ve stejný měsíc oznámil to samé, že budou publikovat další informace o nákupčích kampaní na jejich platformách včetně identity nákupčích inzerátů a částek utracených za kampaň. Twitter rovněž plánuje uživatelům umožnit prohlížet si detailnější informace o reklamách, které na ně cílí, a vyžaduje, aby politické reklamy byly otevřeněji označené jako politické inzeráty.

Ač někteří argumentují, že by Macronova legislativa mohl rozdrtit šíření dezinformací během politických kampaní, tak je precedent blokování webových stránek, které publikují dezinformace při politických kampaních, velice nebezpečný. Země jako komunistická Čína už zavedly systém blokování webových stránek známý jako „Velká čínská firewallová zeď“, který blokuje čínským občanům přístup k mnoha webovým stránkám mimo tuto zemi včetně Facebooku a Twitteru. Naposledy to byla íránská vláda, kdo začal s rušením přístupů k webům sociálních médií ve snaze zabránit protestujícím v koordinaci akcí. Jak daleko francouzská vláda ve snaze kontrolovat politické projevy na internetu opravdu zajde, to se teprve uvidí.

Zdroj: breitbart.com