Zdá se, že ještě existuje velká řada zemí, kde Rusko a Putin ještě nerozehráli svoji pekelnou hru s vměšováním, usuzují s jistou obsesí Američané. Nyní jejich podezíravý a předem již odsuzující pohled padl na Mexiko. …


Úředník to tvrdil na nedávném setkání Nadace Jamestownského fondu. Během posledních několika týdnů se opakovaně vyslovoval k „destabilizujícímu se chování" Ruska, uvedly noviny.

Španělská vláda tvrdila, že soukromé a státní ruské skupiny používají sociální sítě k tomu, aby „poskytly tribunu separatistům" a aby ovlivnily výsledek katalánského referenda. Evropský parlament tato obvinění podpořil a uvedl, že Moskva se snaží „podkopat stabilitu" EU.

Vedoucí představitelé Katalánska odmítli předpoklady o „vnějším vlivu" a kritizovali Madrid a Brusel za potlačení voleb. Většina voličů hlasovala za nezávislost regionu, ale účast byla nízká, připomněl Business Insider.

Parlamentní a prezidentské volby v Mexiku se uskuteční 1. července. A někteří analytici a úředníci již vyjadřují obavy ohledně „možného ruského zásahu".

Blízká vazba mezi USA a Mexikem v energetické, ekonomické a bezpečnostní sféře činí z latinskoamerickou zemi „atraktivním cílem" Moskvy, která se snaží „podkopat západní svět a v něm i postavení USA". To je například závěr vedoucího výzkumného pracovníka Rady pro zahraniční vztahy Shannona O'Neilla.

Člen sněmovny reprezentantů z Texasu demokrat Henry Cuellar již vyzval k vyšetřování „ruského vlivu" na mexické hlasování. „Jako sousedé rozhodně potřebujeme vědět, zda ruské nebo jiné zainteresované osoby zasahují nebo se chystají zasáhnout v prezidentských volbách (v Mexiku)," řekl politik.

Během nedávné návštěvy ruského hlavního města však mexický ministr zahraničí Luis Videgaray uvedl, že vláda nemá žádné důkazy o plánech Moskvy „ovlivnit výsledky" nadcházejícího hlasování. Rovněž doporučil americkým úředníkům, aby se zdrželi komentování voleb v jeho zemi.

Mezitím publikace upozorňuje na skutečnost, že Rusko má bohaté zkušenosti s podporou levicových vlád Latinské Americe. Udržuje úzké vztahy s vládami Kuby, Nikaragui a Venezuely. Existuje široce rozšířený názor, že Moskva se může pokusit o podporu levicového mexického politika Andrese Manuela Lopeze Obradora. Jeho šance se značně zvýšily po volbě Donalda Trumpa. Předpokládá se, že bude lépe než jiní kandidáti vzdorovat protimexické pozici amerického prezidenta.

Ovšem pokud něco ovliňuje americko-mexické vztahy, a ve svém důsledku i samotné mexické volby, pak by se Američané zeptat někoho – třeba ve Spojených státech, kdo například chce narušit obchodní smlouvu NAFTA, nebo postavit bytelnou zeď na hranicích s Mexikem.

Zdroj: businessinsider.com, pz.cz