Vysoký komisař lidských práv Organizace spojených národů Zeid Ra’ad Al Hussein zlořečil nové rakouské konzervativně-populistické koaliční vládě tvrzením, že jejich pravicové politiky jsou „nebezpečné“. Al Hussein prohlásil, že mu dělají „velké starosti“ důsledky pro zbytek Evropy poté, co konzervativní Rakouská lidová strana (ÖVP) a populistická Strana svobody (FPÖ) tento týden zformovaly novou vládu, hlásí Kronen Zeitung.


Francouzský Komisař EU pro ekonomiku Pierre Moscovici ale socialistům odporoval tvrzením, že situace je jiná než v roce 2000, a to naznačuje, že sankce jsou nepravděpodobné.

Tato koalice také čelila v pondělí ve Vídni protestům krajně levicových aktivistů, kteří se střetávali s policií ve snaze prolomit její linie při inauguraci vlády v paláci Hofburg.

V nové koalici získali populisté proti masové migraci zaměřené FPÖ několik klíčových ministerských křesel včetně obrany, ministra zahraničí a ministra vnitra. Vůdce FPÖ a nový vicekancléř Heinz-Christian Strache předtím sliboval snížit příliv migrantů až k nule a zákaz radikálního islámského extremismu v Rakousku.

Zdroj: breitbart.com