HELSINKI (Reuters) – Finsko odejde z Evropské unie a zaujme pozici Švýcarska severu, aby ochránilo svoji nezávislost, pokud prosadí svou Laura Huhtasaari prezidentská kandidátka euroskeptické Strany Finů. To, že se Huhtasaari přezdívá „Finská Marien Le Pen“ podle vůdkyně francouzské Národní fronty, je možná trochu přehnané. Ale věří, že má v lednových volbách reálnou šanci, jelikož její strana dosáhla po vyhnání z koaliční vlády v červnu nového startu.



Strana Finů se v průzkumech řadí jako pátá s podporou 9 procent, což je pokles oproti těm 17,7 procenta při parlamentních volbách v roce 2015, ovšem ta nová od nich odtržená skupina „Modrá reforma“, která si udržela pět ministrů má jen 1-2 procenta podpory.

Podle převažujících očekávání by měl být úřadující prezident Sauli Niinisto, který původně zastupoval centro-pravicovou stranu NCP, znovu s velkou převahou zvolen.

Průzkum Alma Media z minulého týdne ukázal, že 64 procent voličů podporuje Niinista, zatímco 12 procent podporuje poslance Pekka Haavisto ze strany Zelených. Huhtasaari, která je poprvé poslankyní, má podle průzkumu podporu 3 procent.

„Když bojujete proti hegemonii, tak se vývoj hýbe jen pomalu… Já mám do voleb ještě spoustu času,“ řekla.

Huhtasaari, která podporuje amerického prezidenta Donalda Trumpa a bývalého britského vůdce Strany nezávislosti UK (UKIP) Nigela Farage, řekla, že euroskeptické hnutí přes ty série úderů proti stranám, které odporují establishmentu, postupně nabývá na síle.

Francouzské Národní frontě a italskému Hnutí 5 hvězd nevyšly pokusy zvítězit v parlamentních a místních volbách, zatímco UKIP nezískalo v britském parlamentu žádná křesla, ač jejich cíl Brexit v referendu zvítězil.

„Jakákoliv změna chce čas, je to krok vpřed a zas krok zpět… Ale to hnutí v průběhu času neustále sílí,“ řekla v komentáři k značným úspěchům rakouské Strany Svobody v říjnových volbách.

Ředitel Centra pro parlamentní studia Markku Jokisipila z Univerzity v Turku řekl, že je nepravděpodobné, že by Huhtasaari ve volbách 28. ledna uspěla.

Kolem 70 procent Finů podporuje členství v EU a centro-pravicová vláda je oddána euru.

„To jí nemůže nijak vyjít, je také politicky na takové volby velice nezkušená,“ řekl Jokisipila.

Dodal, že strana Finů je teď po červnovém rozdělení jednotnější, že ale je teď příliš soustředěná na své platformy jako proti-imigrační a pro-EU, aby si mohla zvýšit podporu.

„Z finské politiky ale nezmizí. Stojí před nimi ale problém, jak si rozšířit profil… jenže už dokázali, že mají potenciál lecčíms překvapit.“

Zdroj: businessinsider.com