Uvádí, že USA a Saúdská Arábie „nepřímo teroristům umožnily dostat značná množství proti-pancéřové munice,“ včetně řízených protitankových střel (ATGW) a raket s dvojí bojovou hlavicí. Nové vyšetřování odhalilo, že většina pokročilé výzbroje používané ISIS, pocházela z dodávek USA a Saúdské Arábie posílaných do tohoto regionu. Tato studie zveřejněná v Londýně sídlícím Výzkumem vyzbrojování v konfliktech (CAR) tvrdí, že je až dosud tou nejpodrobnější.


Už dlouho bylo známo, že ISIL ukořistila ohromné množství amerických zbraní včetně tanků a dělostřelectva, když tato teroristická skupina zabrala v roce 2014 ohromná území Sýrie a Iráku.

Bílý dům ukončil tajnou operaci CIA, kterou začala administrativa prezidenta Baracka Obamy v roce 2013 na vyzbrojování proti-Asadovských militantů.

Tento skrytý program vyzbrojování proti-Asadovských militantů je odlišný od Pentagonem veřejně oznámená operace vyzbrojování tzv. Syrských demokratických sil (SDF), tj. USA podporované aliance Kurdů a arabských sil bojujících proti ISIL, nikoliv však proti Asadovi.

Rovněž Saúdská Arábie, která stejně jako USA je silně proti syrské vládě, skupinám těchto militantů zbraně dodávala.

Tato nová studie vznáší otázky i ohledně dalších zdrojů těchto zbraní.

Zpráva uvedla, že většinu zbraní tajně poslaných militantům do Sýrie nakoupily Spojené státy a Saúdská Arábie z výzbroje vyrobené ve Východní Evropě. Uvedla, že způsob, jakým ty zbraně americká vláda nakupovala, vyvolal znepokojení ohledně kontroly prodeje zbraní.

USA vedená koalice vedla nálety proti tomu, o čem říkala, že jsou cíle Daesh uvnitř Sýrie, od září 2014, aniž by k tomu měla autorizaci vlády v Damašku nebo mandát OSN.

Tato vojenská aliance byla opakovaně obviňována z útoků na civilisty a z jejich zabíjení. Přitom se jí ale dosahovat jejího deklarovaného cíle zničit Daesh z větší části nedařilo.

Zdroj: presstv.com