VÍDEŇ (Reuters) – Zatímco velká část Západu zakázala kouření v restauracích a barech, tak Rakouský nachystaný zákaz má jít do koše. Tato malá blahobytná země je proslulá svými alpskými scenériemi a její metropole Vídeň je pravidelně hodnocena mezi těmi městy světa, v nichž je život nejlepší. Ale mnozí návštěvníci jsou překvapeni, když zjistí, že nocí se tam často šíří ohavný pach zpátečnických překonaných desetiletí.


Kouření nebylo během voleb hlavním problémem, v těch udělal Kurz svým tématem tvrdou linii k imigraci. Ale někteří vlastníci restaurací tlačili na zrušení tohoto plánovaného zákazu, což podporoval i Strache, který řekl, že to by měla být věc svobodné volby, zda se zákazníkům dovolí kouřit.

„Zrušení totálního zákazu kouřit v restauračním průmyslu je strašlivý krok zpět ve zdravotní politice,“ řekl ministryně zdravotnictví sociální demokratka Pamela Rendi-Wagner, která plánuje odchod do opozice, jakmile bude dohoda o koalice uzavřena.

„To ukazuje, jak těm černo-modrým na zdraví lidí vůbec nezáleží,“ uvedla v prohlášení, v němž o OVP a FPO mluvila podle jejich tradičních barev.

Ke koaliční dohodě bude rovněž patřit zvednutí věku pro kouření z 16 na 18 a zákaz kouření v autech, kde jsou uvnitř nezletilí, řekl člověk obeznámený s těmito rozhovory.

Obě strany jsou zatím zaklíněny do koaličních rozhovorů, které začaly krátce poté, co Kurzova vlastní strana 15. října vyhrála parlamentní volby, kdy je pravděpodobné, že k dohodě dojde před Vánoci, uvádí ta osoba obeznámená s vyjednáváními.

Zdroj: reuters.com