Toto těsnivo vyvinuté na University of Southern California (USC) je vyzdvihováno jako potenciální záchrance zraku pro vojáky, kteří na bojišti utrpěli traumatická poranění očí střepinami. Doufá se, že tohoto hydrogelu by šlo použít i k prevenci poškození v dalších případech, kde není k dispozici okamžitě plnocenná péče.

Toto řešení k zastavení krvácení, které se po aplikaci přetvoří z kapalné fáze do ztuhlé fáze, může účinně ucpávat dírky do oční bulvy. Úspěšně už bylo vyzkoušeno na potkanech, kdy se gel vstřikoval pomocí injekční stříkačky, a ukázalo se, že uchová oční bulvy bez zánětu nebo dalších poškození, uvádí studie v žurnálu Science Translation Medicine.

Obsažený materiál normálně používaný v očních implantátech, tedy oční lepidlo zkapalňuje při chladnutí a přetváří se na skoro tuhé pojivo při zahřátí. To znamená, že ta kapalina se zacelí, jakmile vstoupí do kontaktu s tělesným teplem a lze to pak snadno odstranit studenou vodou.

Kvůli takovému uspořádání byly vyvinuty speciální přenosné injekce s krystaly dusičnanu amonno-vápenatého jako chladiva, aby ho šlo využít i za složitých situací.

Vůdčí autor tohoto nového výzkumného článku Niki Bayat z USC Viterbi School řekl, že první nastříknutí pojiva na oční implantát nebyla nejdříve úplně šikovné. Tak museli vymyslet několik triků.“

Jelikož byla teplota přetvoření hydrogelu moc blízko teplotě lidského oka, tak museli upravit vlastnosti, aby se zajistilo, že se vytvoří pevné utěsnění, jakmile jiný voják nebo medik nasadí gel na oko,“ řekl.

Tento chytrý hydrogel poskytující perfektní, leč rozpojitelné utěsnění znamená slib pro příští generaci adheziv tkání.“ Jednoho dne ho půjde použít rovněž na poranění svalů postřelených obětí, uvádí další výzkumník John Whalen, který se také podílel na sepsání této studie o reverzibilním superlepidlu.“

První pomoc u nehod s mnoha obětmi by nejdříve mohla nasadit hydrogel, než se pacienti dočkají, že jim jejich rány úplně opraví oční chirurg pomocí patřičných mikrochirurgických zařízení,“ řekl.

Rovněž by se to mohlo hodit při první pomoci ve venkovských oblastech, kde nejsou oční střediska s takovýmito kapacitami v dostatečné blízkosti. Rovněž to má potenciál pro předběžné ošetření střelných poranění.“

Zdroj: stm.sciencemag.org