Na povrchu Mezinárodní kosmické stanice (ISS) zjistili záhadná stvoření, o kterých astronauti tvrdí, že jsou mimozemského původu. Ruský kosmonaut Anton Škaplerov, letový inženýr expedice ISS, potvrdil, že vědci při odběrech vzorků z povrchu stanice, zjistili cizí formy života. Rt.com hlásí:


V rozhovoru s TASS řekl, že tyto mikroorganismy by mohly přijít z vnějšího kosmického prostoru.

„Bakterie, které tam při startu modulu ISS nebyly, byly zjištěny ze stěrů,“ řekl Škaplerov. „Ty přiletěly odněkud z kosmu a usadily se na vnějším povrchu trupu.“

Kosmonaut dodal, že ty vzorky se teď studují a vypadají bezpečně.

Škaplerov řekl, že některé mikroorganismy ze Země dovedou přežít i ve vakuu a v rozmezí teploty od -150°C do 150°C.

Tyto bakterie asi náhodou uniky do okolního vesmíru, když se dělaly experimenty ‚Test‘ a ‚Biorisk‘, během nich se na trup ISS instalovaly zvláštní podušky a ponechaly se tam po několik let, aby se zjistilo, jaké budou mít podmínky ve vesmíru tento materiál dopady.

Avšak v květnu během experimentu ‚Test‘ zjistili, že se na ně nachytaly stopy bakterií s původem na Zemi – od Madagaskaru – a planktonu z Barentsova moře.

Vědci to tedy vysvětlili, že to je důsledek jevu zvaného ionosférický vznos, v němž jsou látky z povrchu planety vynášeny do vrchních vrstev atmosféry.

Takže po těchto objevech ruská kosmická agentura Roskosmos stejně jako jiní vědci začali navrhovat zvýšení hranice zemské biosféry na 400 kilometrů výšky z dosavadní výšky 20 kilometrů.

Zdroj: rt.com