Infowars.com hlásí: Problém spočívá v tom, že ty „fakta kontrolující“ stránky nejsou tak nezaujaté, jak tvrdí, a jsou typicky spřažené se zájmy establishmentu, zvláště s těmi ze Silicon Valley, které chtějí Hillary Clinton v Bílém domě. „Většina těch ‚kontrolorů faktů‘ jsou pouhými liberálními žurnalisty snažícími se protlačit svou předem určenou povídačku,“ napsal Kelly Riddell z Washington Times.


Pro obsluhu minometů 2S4 Tulpan není problém přeměnit v prach opevněný bunkr minometným granátem vážícím 130 kg nebo odpálit na pozici nepřítele speciální nálož s dvoutunovou jadernou bojovou hlavicí.

Zdroj z obranného průmyslu sdělil RIA Novosti, že podnik Uraltransmaš má do roku 2020 zkontrolovat a promazat na objednávku ruského ministerstva obrany všechny Tulpany z rezervy. Tento týden již byla ukončena oprava 16 minometů. „Restaurována" mají být také další super mocná dalekonosná děla: 2S7 Pion ráže 203 mm.

Stará škola

Sovětský samohybný minomet Tulpan ráže 240 mm z dělostřelecké rezervy Nejvyššího velení je skutečným „veteránem." Byl vyvinut v šedesátých letech na základě tažného minometu konstrukce Šavyrina z roku 1945. Je příznačné, že první zkušební Tulpan vydržel pouze dva výstřely a porouchal se kvůli obrovské dynamické vlně. Nicméně byl tento gigantický minomet přijat po dopracování do výzbroje a byla zahájena jeho výroba. Dnes je ve výzbroji nebo na skladech asi 500 Tulpanů.

„Odborníci podniku Uraltransmaš (jednotka státní korporace Rostech) rozebírají každý minomet doslova na šroubky, všechno pečlivě prověřují, mažou a montují zpátky," sdělil RIA Novosti zástupce obranného průmyslu. „I když nejde, mírně řečeno, o nové systémy, nemají co do palebné síly obdobu na světě. Jejich modernizace umožní podstatné zvýšení kapacity Tulpanů: získají nejmodernější zaměřovače, vysílačky a navigační zařízení.

Minomet 2S4 Tulpan nemá co do ráže obdoby na světě a je v jistém smyslu rekordmanem.Odpálený granát prorazí železobetonovou konstrukci dvanáctimetrové budovy nebo střechu opevněného leteckého hangáru. Jeho dolet činí 9 kilometrů. Sortiment munice pro Tulpan působí velkým dojmem kvůli své rozmanitosti: minometné granáty proti objektům a živé síle, aktivně-reaktivní granáty o doletu až 20 km, unikátní korigované náboje Smelčak s vnějším ukazatelem cíle.

Nehledě na to, že Tulpan je, stejně jako každý jiný minomet, dost univerzální zbraní, jeho nasazení proti pěchotě je totéž, co střílet vrabce z děla. Víc se hodí na likvidaci dělostřeleckých a raketových baterií, bunkrů, hlubokých velitelských stanovišť a dalších železobetonových objektů nepřítele, jež se nedají zničit obyčejnými děly. Palbě z Tulpanu se nedá uniknout za vysokými budovami, ani v úžlabině: velkorážní granáty najdou

Atomové dělo

Vrstevník Tulpanu, samohybné dělo ráže 203 mm 2S7 Pion s dlouhou hlavní, zaostává za ním trochu ráží, zato ale pětinásobně předčí v doletu. Není to již minomet, ale opravdové dělo. Prakticky pozemní pásová bitevní loď. Dolet obyčejných 133 kg trhavých nebo jaderných nábojů činí na 35 km. Aktivně-reaktivní náboje urazí 47 km. Obnově Pionů se věnují na objednávku ministerstva obrany odborníci z volgogradského strojírenského podniku Barikády.

„Tato děla absolvují dnes vážné technické opravy," sdělil RIA Novosti zástupce jednoho z obranných podniků. „V rámci oprav se koná zjištění závad a nahrazení opotřebených součástek, obnovení vnitřního povrchu hlavní a další závažné procedury. Zkrátka, budou pak Piony jako znovuzrozené."

Piony byly zkonstruovány bez věží za účelem ostřelování týlu nepřítele, masového bombardování zvlášť důležitých objektů a prostředků jaderného útoku v taktické hloubce. Aby nedocházelo k záklusu při mocném výstřelu, má na zádi těžkou výsevní desku. Dělo se nabíjí ze země nebo z nákladního auta s pomocí speciálního zdvihadla řízeného na dálku. Rychlost střelby modernizované verze dosahuje 2,5 výstřelu za minutu. Na první pohled to není moc, ale pro tak velkou ráži je to víc než dost.

Je příznačné, že sovětská armáda ani jednou nenasadila Piony ve válce. Po podepsání Smlouvy o konvenčních zbraních v Evropě byla všechna samohybná děla Pion přesunuta do Východního vojenského okruhu.