Asi to nebude překvapující taktika španělského establishmentu, když vládou podporovaný výzkumný institut v Madridu prohlásil, že Španělsko se potýká s problémem, jak zadusit separatismus v Katalánském regionu, protože ten rozvrátili ruští hackeři svou agitací za odtržení v jejich standardním propagandistickém úsilí rozdrobit Evropu. …


Jak hlásí Bloomberg, neidentifikovaní Rusové během ilegálního separatistického referenda 1. října šířili na Facebooku a Twitteru jak pravdivé, tak falešné zprávy, uvedl Mira Milosevich, vedoucí analytik z Královského institutu Elcano.

Tato „dezinformacijnaja“ kampaň nasadila trolly, webové roboty a falešné účty a podporovaly ji intenzivní reportáže ruské státem podporované televize, řekl.

„Rusko vede nacionalistickou agendy a podporuje nacionalistická a populistická hnutí v Evropě, protože ta slouží rozdělování Evropy,“ řekl ve středu v interview Molosevich.

Tento výzkumník už 25. září napsal do novin El Pais zprávu, která dávala dohromady falešné zprávy o Katalánii s tvrzeními, že Rusové ovlivnili kampaň za Brexit.

Elcano je zčásti financován španělskou vládou a čestným předsedou jejich představenstva je sám král Felipe VI.

Milosevich dále tvrdí, že ty nejvýznamnější komentáře šířené na Twitteru a Facebooku pocházely od redaktora WikiLeaks Juliana Assange a od vynašeče vládních tajemství Edwarda Snowdena, když Milosevich zvláště pak řekl, že kvůli tomu teď španělská „banánová republika“ sklouzla k násilí, aby zadusila demokratické hlasování.

Assange na své twitterové profilové fotce používá snímek španělské pohotovostní policie oděné do černých ochranných výstrojí, kdy jeden se ohání obuškem.

„To, co se děje v Katalánii, je nejvýznamnější Západní konflikt mezi lidem a státem od pádu Berlínské zdi – ale jeho metody jsou na úrovni roku 2017 počínaje virtuálními privátními sítěmi, proxinami, zrcadlením a zašifrovaným chatem až po internetový dohled a cenzuru, webové roboty propagandu a pancéřovou výstroj na těle,“ tweetnul Assange den před 1. říjnem, kdy hlasovali separastisté.

A tak to tu máme – Katalánci – kteří bojují za nezávislost už celá staletí, byli obalamuceni ruskými trolly (díky nepřátelům státu jako Snowden a Assange), aby hlasovali za odtržení… nemáme slov.

Zdroj: zerohedge.co