Dnes ráno izraelské zprávy Channel 10 publikovaly uniklou diplomatickou depeši, která byla rozeslána všem izraelským vyslancům po celém světě, která se týká chaotických událostí, které se během víkendu začaly rozvíjet v Libanonu a v Saúdské Arábii, které začaly tím, že libanonský ministerský předseda Saad Hariri neočekávaně rezignoval, když byl předvolán ke svým mecenášům do Rijádu, což dále vedlo dokonce až k tomu, že Saúdové oznámili, že „Libanon vyhlásil Saúdské Arábii válku.“


Tato tajná depeše ambasádám psaná v hebrejštině představuje první formální důkaz dokládající, že Saúdové s Izraelci úmyslně koordinovaně eskalovali situaci na Středním východě.

Ta výbušná tajná izraelská depeše odhaluje následující:

  • V neděli, hned po šokující rezignaci libanonského premiéra Haririho, vyslal Izrael depeši všem svým ambasádám s požadavkem, aby jejich diplomati udělali vše, co jde, k vystupňování diplomatického tlaku proti Hizbolláhu a Íránu.
  • Depeše naléhala na zařízení podpory pro saúdskoarabskou válku proti Íránem podporovaným Houthiům v Jemenu.
  • Depeše zdůrazňovala, že Írán provozuje „regionální subverzi.“
  • Na izraelské diplomaty se naléhalo, aby vyzvali ty „nejvyšší činitele“ ve svých hostitelských zemích, aby se pokusili vyhnat Hizbolláh z libanonské vlády a politiky.

Vlevo: Izraelský premiér Netanyahu, Vpravo: Saúdský princ Mohammed bin Salman

Jak je už dobře známo, Saúdové s Izraelci sdílí společný zájem boje proti vnímanému íránskému vlivu a jeho expanzi na místech jako Sýrie, Libanon a Irák, což tyto někdejší historicky zahořklé nepřátele svedlo na pragmatickou cestu zamlčované spolupráce, když oba zjevně chtěli v první řadě jako svůj primární politický cíl v regionu zlomit ten tzv. „šíitský půlměsíc“. Pro Izrael by Hizbolláh už dlouho tím hlavním protivníkem, když v něm izraelští vůdci viděli rozšíření íránské přítomnosti těsně u severní hranice židovského státu.

Izraelský reportér, který tento dokument obdržel, je Barak Ravid, vyšší diplomatický korespondent Chanell 10 News. Ravid včera přes Twitter oznámil následující:

Níže je hrubý překlad tajné depeše izraelským ambasádám zveřejněné izraelskými Israel's Channel 10 News:

„Řídící velvyslanectví: žádá se od vás, abyste naléhavě kontaktovali ministerstvo zahraničí a odpovídající vládní činitele vaší hostitelské země a zdůraznili jim, že rezignace Al-Haririho a jeho komentáře o důvodech, které jej k rezignaci přivedly, opětovně ilustruje, jak ničivou povahu Írán a Hizbolláh má a jaké nebezpečí pro stabilitu Libanonu a zemí regionu představuje.

Rezignace Al-Haririho dokazuje, že mezinárodní argumentace, že účast Hizbolláhu ve vládě je recept na stabilitu, je z podstaty chybná. Tato umělá jednota vytváří paralýzu a neschopnost místních suverénních mocenských sil přijmout rozhodnutí sloužící jejich národním zájmům.

Události v Libanonu a vypálení balistické rakety signatáři Rijádské úmluvy vyžaduje zvýšený nátlak na Írán a Hizbolláh v řadě záležitostí od výroby balistických raket až po podvracení regionu.“

Tudíž s tím, jak se na Středním východě situace dostává čím dál více do varu, to vypadá, že anti-íránská a anti-šíitská aliance spřažení mezi Saúdy a Izraelci se zaměřila na Libanon, takže zase ve vzduchu visí válka mezi Izraelem a Hizbolláhem. A válka v Jemenu se bude také nadále čím dál více eskalovat, a to teď i s rostoucí izraelskou politickou podporou. Podle komentáře Channel 10: „Depeše izraelským vyslancům rovněž žádala, aby předali neobvyklý vzkaz o podpoře Saúdské Arábii v její válce, kterou vede v Jemenu proti Íránem podporovaným rebelům.

A k tomuto všemu dochází, asi ne náhodou, zrovna v tom okamžiku, kdy je ISIS na pokraji naprostého zničení (do velké míry i rukama Hizbolláhu) a jak Izrael, tak Saúdská Arábie nedávno vyhlásily své „červené linie“ týkající se vnímaného íránského vlivu po celém regionu i široké popularity a přijímání obyvatelstvem Libanonu jako té skutečně vlastenecké síly.

To, čeho se Izrael a Saúdové děsí, je fakt, že Syrská válka Hizbolláh posílila, místo aby jej oslabila. A teď tu máme kouřící zbraň, vnitřní důkaz, že Izrael potichoučku formalizuje svou neobvyklou alianci se Saúdskou Arábií a s jejím mocichtivým a jestřábím korunním princem Mohammedem bin Salmanem.

Zdroj: zerohedge.com