Tvrdohlavé přikazování národům Evropské unie, že musí přijmout migranty ze třetího světa, by mohlo vést k rozpadu tohoto bloku, varoval polský prezident Andrzej Duda. Princip jednoty EU, řekl Duda na čtvrteční tiskové konferenci, „musí vycházet z faktu, že pracujeme spolu, … že nezkoušíme nutit ostatní státy, aby jednaly proti svým vlastním zájmům a proti zájmům svého lidu.“


„Nesouhlasíme tudíž s tím, když se nám diktuje ohledně systému kvót a vnucování migrantů, co se mají do Polska přesunout proti vůli našeho lidu,“ zdůraznil v proslovu po rozhovorech s bulharským prezidentem Rumenem Raděvem.

Duda dodal, že Polsko s Bulharskem sdílí „stejný jednoznačný“ postoj k tomu, jak by měla Evropa řešit migrační krizi, když konstatoval, že obě země věří, že tento blok by měl chránit své hranice a poskytovat uprchlíkům pomoc v blízkosti jejich vlasti.

Jednota, rovnost a solidarita jsou „základními principy EU“, řekl Duda, který pochází z polské konzervativní Strany zákona a spravedlnosti (PiS).

„Budou-li tyto principy narušeny, pak to podle mého názoru bude znamenat konec tohoto bloku tak, jak ho známe, nebo přinejmenším jeho úpadek, který povede k rozpadávání této Unie.

Solidarita ohledně migrační krize podle polského prezidenta znamená poskytování vzájemné podpory při potýkání se s problémy, takže poukázal, že tato země proto poslala své gardy do Bulharska, aby mu pomohla chránit vnější hranici Unie.

„Jak pro Bulharsko, tak pro nás je obrana proti ilegální imigraci údržbou účinné, přísně střežené hranice EU, kterou si jen tak každý nepřekročí, jedním z nejdůležitějších úkolů, jaké musíme podstoupit,“ řekl.


V roce 2015 ministři vnitra EU proti vůli středoevropských národů schválili plán na vnucení politiky podílení se vítání migrantů ze třetího světa, kteří se valili na tento kontinent poté, co německá kancléřka Angela Merkel otevřela hranice.

Po hrozbách sankcí kvůli jejich odmítání vzít si svůj podíl „uprchlíků“ nadiktovaný Bruselem trval polský ministr vnitra Mariusz Błaszczak na tom, že ty finanční pokuty by národu stejně ublížily méně, než by to udělali migranti.

Polské rádio referovalo, že s tím příspěvkem 50 milionů € oznámeným minulý měsíc se Varšava stává zatím největším dárcem do Iniciativy ekonomické odolnosti Evropské investiční banky, která pomáhá uprchlíkům žijícím v zemích jako Alžírsko, Egypt, Libanon, Tunisko, Sýrie, Albánie a Srbsko.

Podle této banky je tato iniciativa „zaměřená na rychlou mobilizaci dalších financí na podporu ekonomických kapacit v regionech Jižního sousedství a Západního Balkánu, aby tyto mohly absorbovat krize a šoky, jako je třeba syrská uprchlická krize, a reagovat na ně, přičemž si stejně udrží silný růst.“

Zdroj: breitbart.com