Vrcholná eurokratka obvinila Polsko, že „abdikovalo“ na svoji vůdčí roli ve Střední Evropě, když se odmítlo sklonit před požadavky EU na migrační kvóty a ohledně své vnitřní justiční reformy, přičemž varovala, že tato země teď pro tento blok představuje větší existenční hrozbu než Brexit. Elźbieta Bieńkowska, která zasedá v nevolené centrální výkonné moci EU jako Komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky, prohlásila, že polská vládnoucí strana Práva a spravedlnosti (PiS) představuje „pro EU větší hrozbu než Brexit,“ uvádí Daily Expres.


„Polsko abdikovalo na svoji roli vůdce této části Evropy. To potrvá strašně dlouhou dobu, než si svoji pozici znovu vybuduje, a já si myslím, že asi už nikdy,“ dodala.

Bieńkowska je sama z Polska a do Evropské komise byla jmenováno bývalým ministerským předsedou Donaldem Tuskem – který sám postoupil do velice dobře oceňované role prezidenta Evropské rady ještě chvíli předtím, než jeho centristickou Občanskou platformu smetla v drtivém vítězství strana Práva a spravedlnosti.

EU vynaložila výjimečné úsilí, aby Polsku překazila jeho snahy zlepšit svou z větší části samosprávně fungující odpovědnost v justici v rámci širšího balíčku reforem zaměřených na omezení přetrvávajícího vlivu držitelů funkcí táhnoucí se v této zemi už od komunistického režimu v éře Studené války.


První viceprezident Evropské komise Frans Timmermans hrozil, že EU by mohla zajít až tak daleko, že v rámci řízení proti Polsku aktivuje Článek 7, což by mohlo vést k suspendování jeho hlasovacích práv v tomto bloku.

Když se tohoto Holanďana ptali, zda se neobává, že by to mohlo vést k odchodu Polska z EU, tak se chvástal: „Není nic, co by přimělo Polský lid, aby podpořil vládu při odchodu z Evropské unie.“

Kritici věří, že EU utahuje Polsku šrouby, protože to, stejně jako Maďarsko, vzdoruje jejím pokusům o redistribuci migrantů mezi všemi členskými státy EU systémem povinných kvót.

Ti také poukázali na relativní lhostejnost Komise ke španělské policejní brutalitě v Katalánii – kterou Timmermans a další (na rozdíl od polské justiční reformy) označili za „vnitřní záležitost“ – jako na důkaz, že EU je ve svých zásazích do vnitřních záležitostí zemí velice selektivní.

„Ty dvojí standardy Komise jsou čímsi, co přímo bije do očí,“ komentoval to polský europoslanec Ryszard Legutko.

Zdroj: breitbart.com