Ruský generální štáb obvinil americkou tajnou službu CIA, že se pokusila v úterý 19. 9. 2017 prostřednictvím džihádistů („umírněné syrské opozice“) zajmout nebo zabít 29 příslušníků vojenské policie ministerstva obrany RF dohlížejících na deeskalaci konfliktu v provincii Idlíb na severu provincie Hamá. …


Celý incident měl vyústit v těžkou šestihodinovou bitvu, do které ruská strana zapojila své speciální síly, příslušníky ruské vojenské policie, vojáky ze severu Kavkazu (patrně Čečence) příslušníky speciálních sil Syrské armády, bitevníky SU-25, bojové vrtulníky a bojovníky kmene Mwali, kteří nedávno přistoupili na podmínky deeskalace a zůstali věrni svému slibu. Výsledkem této krvavé bitvy mělo být, kromě zranění tří vojáků ruských Specnaz, likvidace 187 objektů pod kontrolou džihádistů, zabití cca 850 z nich, zlikvidování jejich 11 tanků, 4 obrněných vozidel, 46 pickupů, 5 minometů, 20 nákladních automobilů a 38 skladů zbraní.

Ve čtvrtek 21. 9. 2017 měly být pro změnu jednotky syrské armády vystaveny minometnému a raketovému ostřelování z míst, kde se nacházeli bojovníci „Syrských demokratických sil“ společně s vojáky USA(!)… Tvrdí tiskový mluvčí ruského ministerstva obrany.