Ať už v reakci na zlostný vzestup napětí s USA nebo prostě, aby zajistil podporu rublu, ruský prezident Putin dal v úterý vládě pokyn, aby schválila legislativu, která od příštího roku činí z rublu hlavní prostředek směny ve všech ruských přístavech. RT s odkazem na webovou stránku Kremlu hlásí. Šéf ruského protitrustového dozorčího orgánu FAS Igor Artěmijev řekl, že mnoho služeb v ruských námořních přístavech je pořád oceňováno v amerických dolarech, i když jsou tyto přístavy ve vlastnictví státu.


Tak, aby „ochránil zájmy“ pracovníků doků a jejich spoluzaměstnanců před nutností platit cizími měnami, tak dostala vláda pokyn stanovit přechodné období, aby se přešlo na vyrovnávání v rublech.

S návrhem přejít u přístavních tarifů na rubly přišel Putin nejdříve před rokem a půl, ale leželo to v šuplíku, jen aby se to z něj zrovna nedávno vytáhlo a rozběhlo se to v posledních dnech.

Původně tento nápad zavrhly velké přepravní společnosti, které řekly, že si radši ponechají výnosy v dolarech a jiných zahraničních měnách kvůli prudkým fluktuacím turbulentního rublu. Avšak ruský proti-trustový orgán řekl, že toto rozhodnutí přinutí cizince, aby nakupovali ruskou měnu, což stabilizuje kurzy a pro rubl to bude dobré.

V roce 2016 Artěmijevova agentura vznesla několik žalob proti největší ruské přístavní skupině NMTP.

Podle FAS tato skupina společností stanovovala tarify za přeložení v dolarech a od ledna 2015 zvedala tarify, „aniž by k tomu byl objektivní důvod.“


Tento orgán rozhodl, že NMTP zneužila dominantní postavení na trhu a uvalila na něj pokutu 9, 74 miliardy rublů, čili asi 165 milionů $ v současném směnném kurzu. Toto rozhodnutí ale soud v Moskvě letos v červenci zvrátil.

Ač Rusko jako motiv této neočekávaného změny denominaci obchodu ve svých největších obchodních uzlech uvádí domácí ekonomickou politiku, jsou tu spekulace, že načasování tohoto rozhodnutí by mohlo být ovlivněno nedávným diplomatickým sporem mezi USA a Ruskem, v důsledku čehož by mohla stoupnout poptávka po rublu, zvláště když je dost komplikované najít alternativní zdroje ke komoditě s největší exportní marží Ruska, k ropě.

A ač je předčasné diskutovat o tom, zda Moskva rozjíždí „Petrorubl“, tak Putinovo odmítnutí petrodolaru je jen dalším aspektem toho, jak ekonomický život zvedá obočí lidem všude po světě.

Zdroj:  zerohedge.com