Americký herec Morgan Freeman se zúčastnil natáčení šotu tzv. Výboru pro vyšetřování proti Rusku. V šotu se tvrdí, že Moskva chce „se pomstít“ USA za rozpad SSSR. „Napadli nás. Probíhá válka", říká Freeman v jednom záběru. Navrhuje divákům, aby si představili „scénář filmu" o tom, jak „agent KGB" se rozhodl pomstít za rozpad své vlasti a stal se prezidentem.


V tomto okamžiku se objevuje na obrazovce ruský předák Vladimir Putin a archivní záběry z postsovětského Ruska. Freeman vyhlašuje, že pro tohoto člověka jsou USA „úhlavním nepřítelem".

Pak obviňuje herec Rusko z kybernetických útoků na demokratické státy a ze šíření „propagandy". V závěru šotu vyzývá prezidenta USA Donalda Trumpa, aby „řekl pravdu" a vystoupil s provoláním k Američanům o „ruském zasahování" do voleb.

„Svobodný svět potřebuje naše vedení", uzavírá herec.

Video bylo natočeno v rámci projektu Výbor pro vyšetřování proti Rusku. Mezi členy expertní rady jsou na webu této organizace uvedeni režisér Rob Reiner, bývalý šéf Národní rozvědky USA James Clapper, starší vědecký pracovník Rady pro mezinárodní vztahy Max Boot a také politologové Norm J. Ornstein a Charles Sykes.