Ač USA do Izraele posílají vojáky běžně, tak je to ale poprvé, když teď oficiálně otvírají svou první trvalou vojenskou základnu v této zemi. Na tento krok se pohlíží jako na symbolický a jako na záměr vyslat silné poselství nepřátelům Izraele. Vrcholný izraelský generál nedávno přiznal, že USA budou s podporou Izraele pokračovat, jelikož ten by si nebyl schopen s Íránem sám poradit, kdyby přišel ten den a tyto regionální mocnosti by stály před přímou vojenskou konfrontací.


Bude to „základna uvnitř základny“ umístěná uvnitř letecké základny Izraelského letectva Mashabim v poušti Negev blízko americké radarové instalace východně od Dimony, která sleduje balistické střely.

Americké síly budou z této základny Izraeli pomáhat provozovat jeho mnohavrstvý protiraketový obranný systém, který tyto dvě země vyvinuly společně.

Otevření této základny je převážně symbolické a neočekává se, že přinese nějaké operační změny, hlásila AP.

Avšak izraelští činitelé věří, že zřízení této základny vyšle poselství jejich nepřátelům.

„Je to poselství oznamující, že Izrael je lépe připraven. Je to poselství, které říká, že Izrael zdokonaluje své odpovědi na hrozby,“ řekl brigádní generál Zvika Haimovich, velitel izraelské protiletecké obrany.

Ve své řeči zástupce velitele Národní gardy US Army v Evropě generálmajor John Gronski řekl, že tato základna „symbolizuje silné vazby mezi Spojenými státy a Izraelem.“

To probíhá v souběhu s do očí bijícím obnoveným tlakem na Trumpovu administrativu, aby zrušila to, co izraelský ministerský předseda

Benjamin Netanyahu nazývá „strašlivou“ jadernou dohodou s Íránem, který Izrael považuje za svého největšího nepřítele.


s

Tato dohoda byla před dvěma lety vyjednána světovými mocnostmi včetně USA, aby se zajistilo, že Írán nebude vyrábět jaderné zbraně. Americká jaderná dozorčí agentura, tj. Mezinárodní agentura pro atomovou energii, minulý týden potvrdila, že Írán tuto dohodu dodržuje.

Avšak tento týden v pondělí Trumpova administrativa pohrozila, že tuto dohodu zruší, jestli IAEA nedostane přístup do všech íránských vojenských zařízení. „Nepřijmeme slabě prosazovanou nebo nedostatečně monitorovanou dohodu,“ řekl Trump v prohlášení k tomuto dozorčímu orgánu na výročním shromáždění ve Vídni.

V neděli izraelský Channel 2 citoval izraelského šéfa zpravodajství Yossi Cohena, jak volá k okamžitým aktivitám, které zajistí, že Teherán nemůže získat jadernou bombu.

„Dnešní Írán je Severní Koreou zítřka a tak je zapotřebí, abychom jednali už teď, aby nás nakonec neprobudila íránská bomba,“ řekl údajně Cohen. Nebylo bezprostředně jasné, zda tím volá po vojenském úderu proti Íránu.

Den nato podle tiskové agentury Tasnim velitel Íránské armády pohrozil, že udělá-li Izrael byť „maličkou“ chybičku a zaútočí na Írán, tak zničí Tel Aviv a Haifu.

Zdroj:  rt.com