Írán oznámil plány vyslat do roku 2025 lidi do vesmíru, což znamená pro Íránskou kosmickou agenturu historický technologický skok. Šéf Íránského aero-kosmického institutu (ARI) řekl, že brzy do vesmíru vyšle roboty nebo živé bytosti jako součást testovací mise předtím, než v závěrečné fázi vyšle člověka.


Mehrnews.com hlásí:

Co se týče projektu na vyslání živé bytosti do vesmíru, který byl zastaven, řekl šéf ARI Fathollah Omni, že „už jsme do vesmíru úspěšně vystřelili opici a teď vedeme výzkum, abychom do vesmíru vyslali člověka.“

„Předběžná opatření vedoucí k vyslání člověka do vesmíru už v současnosti běží a tento projekt probíhá ve dvou fázích – sub-orbitální a orbitální,“ řekl Omni, kdy zdůrazňoval, že projekt je v tomto okamžiku ve stadiu studie.

Podle šéfa ARI bude orbitální část projektu v provozu do roku 2025 a sub-orbitální proběhne už předtím.

Když byl tázán, zda před člověkem vyšlou do vesmíru jinou živou bytost, tak řekl, „mohlo by k tomu dojít.“ Jelikož mají v úmyslu vyslat do vesmíru živou bytost do různých výšek, bude muset proběhnout řada experimentů, aby se otestovala vybraná trajektorie k vyslání člověka. Požaduje se, aby živou bytost vystřelili nejméně 6 krát, než budou připraveni na tuto misi s člověkem na palubě, dodal.

„Můžeme použít buď robota, nebo jinou živou bytost, než pošleme člověka. Bude-li tato mise úspěšná, tak po provedení nezbytných testů do vesmíru vystřelíme člověka,“ uvedl Ommi.

Zdroj: mehrnews.com