Aby Čína pomohla Teheránu obejít Washingtonem uplatňovaný sankční režim proti této zemi, tak otevřela 10 miliardovou dolarovou kreditní linku zamýšlenou k financování energetických, dopravních a vodohospodářských i jiných klíčových infrastrukturních projektů v Íránu. …


Po průlomovém Společném komplexním akčním plánu (JCPOA) z roku 2015 mezi Íránem s Ruskem, USA, Čínou, Francií, Británii, stejně jako s Německem a EU, který měl ukončit rozbíhající se íránský program jaderných zbraní, Teherán – který podmínky této bezprecedentní dohody dodržuje – ale narazil na Washington, který stejně proti této středovýchodní zemi zavádí spoustu nových sankcí, včetně zmrazení aktiv a zavedení omezení na globální finanční transfery.

Podle prezidenta Íránské centrální banky Valiollaha Seifa čínská státem vlastněná investiční společnosti CITIC otevřela kreditní linku 10 miliard $ do několika íránských bank k využití pro financování široké škály infrastrukturních projektů v této zemi, uvádí zpráva Times of Israel.

Tato významná kreditní linka bude primárně využívat eura a yuany, aby tak obešla americké sankce.


Seif poukázal, že těch 10 miliard $ spolu už s předchozími 15 miliardami $ čínských investic do dalších nejmenovaných projektů v této zemi je projevem „silné vůle pokračovat ve spolupráci mezi oběma zeměmi,“ uvádí pákistánský mediální kanál geo.tv.

Čína v tomto regionu zjevně rozbíhá obchody v rámci své strategie za bilion dolarů „Jeden pás, jedna cesta“ (Nová Hedvábná stezka s investičním pásem podél ní), která posílí její vazby s Afrikou a Evropou. Čína je největším příjemcem íránské ropy a pro Teherán obnáší téměř třetinu veškerého obchodu s ropou.

V rámci slibů významně zvýšit obchodování s Íránem předtím Peking otevřel už dvě kreditní linky v hodnotě 4,2 miliardy $, aby postavil dvě vysokorychlostní železnice mezi Teheránem a městy Mashhad a Isfahan, uvádí Iran Daily, což jde těsně v patách kreditní dohodě 8 miliard € mezi Teheránem a jihokorejskou Exim Bank uzavřenou v srpnu.

západní banky zatím zůstávají opatrné, zvláště protože na Teherán uvalil ty finanční blokády Washington, tak stejně mnozí z nich na ně pohlíží jako na zbytečnost a probíhají už jednání mezi bankami v Rakousku, Dánsku a Německu, že i ty poskytnou Íránu kreditní linku 22 miliard $.

Zdroj: globalresearch.ca