Obrovité díry o průměru 400 metrů se otvírají na největších evropských ledovcích, čímž vyvolávají obavy, že Islandem zase jednou otřese obrovská vulkanická erupce. Ledovec Vatnajokull pokrývá více než 8% Islandu a táhne se přes celou řadu sopek. V posledních několika letech byla v této oblasti zaznamenána zvýšená seismická aktivita a aktivní geologické procesy začaly způsobovat odtávání ledovcového příkrovu, což v této oblasti způsobilo četné záplavy.

Když se na tomto ledovci ale už objevují nové díry, začali vědci vydávat varování, že katastrofická vulkanická erupce může být na cestě.

Disclose.tv hlásí:

Ty průduchy ledem znamenají, že poprvé po mnoha staletích a možná i tisíciletích je obnažena půda ležící pod tímto ledovcem, možná už od časů, kdy se tento ledovec vytvořil. Vědci jsou teď znepokojeni a řekli, že je důležité bedlivě sledovat, budou-li se tvořit další kaldery, neboť tím se zvyšují šance vzniku ledovcových záplav.

Tyto záplavy na Islandu známé jako Jokulhlaup vznikají, když se zhroutí ledovcové hráze zadržující ledovcová jezera. K tomu dojde po nahromadění tlaku. Avšak s daleko větší pravděpodobností k nim dojde, když je vyvolají zemětřesení nebo vulkanické erupce, k jaké došlo např. v roce 2010, kdy se probudila sopka Eyjafjallajökull.

Ač jsou tyto události na největším ledovci Islandu dost divné, nikdo přesně neví, co to znamená. Takže lidem na Islandu nezbývá než plánovat přípravy na příští katastrofickou vulkanickou erupci.

Obrovitá sopka Katla způsobující nejvíce katastrofických islandských erupcí historické doby naposledy vybuchla v roce 1918. Údajně, když vybuchla Eyjafjallajökull, tak vždy zanedlouho došlo k strašlivé erupci Katly. Eyjafjallajökull však naposledy vybuchla v roce 2010 a od té doby ještě nic. K posledním jejím deseti erupcím došlo vždy mezi zářím a listopadem a vždy se předtím spustilo tání ledovců.

Jelikož letos v létě došlo ke zvýšení seismické aktivity, tak si teď lidé na Islandu všímají i nejmenších projevů nadcházející erupce. Ale ze všech 30 tam aktivních vulkánů nesledují žádný bedlivěji než Katlu.

Údajně Island postihne větší sopka každých pět let. K poslední erupci došlo, když vybuchla Eyjafjallajökull, to bylo ale v roce 2010, kdy se vytvořil oblak popela, kvůli němuž 10 milionů lidí uvázlo v dopravě, kvůli zastaveným letům nad Evropou.