Letectvo koalice pod vedením USA v Sýrii ukončilo na žádost Ruska sledování ozbrojenců teroristické organizace Islámský stát kvůli ofenzívě syrské armády na Dajr az-Zaur, uvedli v koalici. Dle domluvených dohod byli radikálové IS a jejich rodiny v srpnu za výměnu informací o zajatých libanonských vojácích a bojovnících Hizballáh odvezeni z libanonsko-syrské hranice do města Abu Kamal v provincii Dajr az-Zaur. Konvoj byl blokovaný v poušti na neutrálním území silami koalice, která ho nepouštěla k syrsko-irácké hranici.


„8. září přibližně v sedm hodin ráno greenwichského času (9:00 SEČ) míjely syrské provládní síly konvoj jedenácti autobusů s ozbrojenci IS a civilisty v poušti na východě Sýrie.

Abychom bezpečně zabránili konfliktům během našeho boje proti IS, průzkumný letoun opustil přilehlý vzdušný prostor na žádost ruských oficiálních představitelů během jejich ofenzívy na Dajr az-Zaur," stojí v prohlášení koalice.

„Pohyb režimu kolem konvoje zdůrazňuje odpovědnost Sýrie za autobusy a teroristy. Jako vždy uděláme vše proto, abychom zaručili, aby se teroristé IS nepohybovali ke hranici našich iráckých partnerů," uvedl mluvčí koalice, brigádní generál John Braga ve zveřejněném prohlášení.

Zdroj: snews.com