BRICS vedou rozhovory o vytvoření vlastní kryptoměny, aby zasadili další ránu americkému dolaru. BRICSCoin by se mohl stát nejnovější světovou měnou. Šéf Ruského fondu přímých investic (RDIF) Kirill Dimitrijev uvedl, že BRICS se asi rozhodnou vytvořit za účelem globálního obchodu svou vlastní krypto-měnu. Krypto-měna je digitálně založený prostředek směny, kdy hodnota řečené měny není určena centrální bankou.


Většinu krypto-měn lze konvertovat na státem vydané měny (dolary, eura, yuany atd.) přes různé směnárenské služby.

Jedním z největších problémů, s nimiž se potýká rozvoj krypto-měn, je skutečnost, že je nepodporuje žádná centrální banka. Avšak mnozí v této na první pohled nevýhodě vidí příležitost, zvláště když mají obavy z jednostranných sankcí založených na dolaru.

Ač US dolar zůstává nejpopulárnější globální obchodní měnou a rezervní měnou, tak se to rychle mění. Krypto-měna podporovaná BRICS by mohla být jak příslovečným ‚dolaro-bijcem‘ tak i ‚sankce-bijcem‘.

Letos v květnu se Čína s Ruskem dohodly, že začnou proces obchodování v místních měnách. Také Turecko s Íránem učinily kroky, aby se vymanily z dolaru.

Nedávno Čína oznámila, že plánuje umožnit obchodování s ropou v Yuanech, které budou směnitelné za zlato na mezinárodních zlatých burzách v Šanghaji a v Hong Kongu.

Vytvoření krypto-měny BRICS by potenciálně mohlo zachovat flexibilitu současných krypto-měn spolu s přidáním výhody podpory vůdci velké ekonomické obchodní unie, což by dodalo obchodníkům důvěru v takovou měnu, jaká mnoha už existujícím krypto-měnám, jako Bitcoin, chybí.

Není moc jasné, jaký by měl být směnný kurz možného BRICSCoinu, ale je tu značná šance, že by se to mohlo zakládat na odvozenině toho, co je známo jako Speciální práva čerpání (XDR), což je současný prostředek směny založený na měnovém koši hodnot US dolaru, britské libry, japonského jenu a eura.


Možná varianta, podle které by se stanovila počáteční směnná hodnota BRICSCoinu by mohla být kombinací zlatem podloženého yuanu, ruského rublu, indické rupie, jihoafrického randu a brazilského reálu.

Tím by se mohla vytvořit efektivní hybridní měna, se kterou by se snadno obchodovalo a tvořily by se směnné kurzy mezi státy BRICS a jejich partnerstvím daleko více odpovídajícím způsobem. Rovněž je tu potenciál k tomu, aby se takovéto měny používaly v každodenní směně mezi podniky a lidmi na rostoucích a vynořujících se trzích, které hledají partnerství s BRICS v tzv. BRICS Plus formátu.

Ač je krypto-měny relativně snadné udělat, je daleko obtížnější je prosadit jako široce přijímaný prostředek směny. Avšak když budou takovouto měnu podporovat prominentní ekonomiky BRICS, tak by šlo tento problém snadno obejít, jelikož logickým výstupem takovéto iniciativy by byl i semi-centralizovaný regulační orgán.

Jak při summitu BRICS v čínském Xiamen uvedl Kirill Dimitrijev:

„Dalším diskutovaným tématem byly krypto-měny. Vytvoření krypto-měny BRICS jako alternativy k ostatním platebním nástrojům by se mohlo dále prodiskutovat.

I o krypto-měnách se diskutovalo jako o možnosti finančního vyrovnávání. Pro konkrétní platby by mohlo být dost relevantní a mohlo by sloužit jako dobrá alternativa k dolaru či jakékoliv jiné měně.

Odhadujeme, že vzájemné investice mezi zeměmi BRICS by mohly zažít kvůli takovým nástrojům jako Rozvojová banka BRICS 3-4 násobný nárůst.“


Tím nejmocnějším aktivem, kterým USA mezinárodně disponují, je v mnoha ohledech dolar. Bude-li faktická hegemonie dolaru zlomena, mohlo by to vytvořit podstatnou příležitost pro vynořující se trhy, aby si prosadily monetární a v důsledku toho i fiskální nezávislost.

Rusko už zahajuje své vlastní kroky směrem k vývoji své vlastní krypto-měny. Podle ministra komunikací Nikiforova bude ruská krypto-měna konstruována tak, aby fungovala spíše na existujících ruských technologiích než na zahraničních technologiích, čímž se vytvoří základna pro Bitcorn blockchain.

Nikiforov uvedl:

„Bitcoin a Etherium jsou krypto-měny vyvinuté na základě zahraniční kryptografie. Rusko má svou vlastní kryptografickou školu. Myslím si, že jsme zcela schopni vytvořit jednotku krypto-měny jako nástroj založený na technologii blockchain a vypracovat příslušné předpisy ke stanovení rámce pro její operace.“

Takováto měna by obdržela oficiální sankcionování od Ruské centrální banky. Této technologie by šlo využít, aby se vyvinula krypto-měna pro celý BRICS, o čemž se na současném summitu široce diskutovalo.

Tento summit BRICS pokračoval až do 5. září.

Adam Garrie

Zdroj: theduran.com